Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    16 piramide descoperite în Sudan

    Arheologii de la British Museum au dezgropat 16 piramide care conţin morminte în oraşul străvechi Gematon, din Sudan.



    Kawa, Sudan, urmele unei case din cărămizi de noroi.


    Mormintele datează din timpul regatului sudanez Kush, care a existat în urmă cu aproximativ 2000 de ani.

    Au fost excavate şase piramide din piatră şi zece din cărămizi de pământ. Cea mai mare dintre piramide măsoară 10,6 metri lungime şi 14 metri înălţime. Se pare că nu sunt doar morminte ale elitei societăţii, ci şi ale unor persoane cu statut mai modest.

    Unul dintre mormintele găsite avea o masă de jertfă făcută din staniu-bronz. Sculpturile de pe masă sunt ale unui prinţ sau preot care oferă tămâie conducătorilor lumii de după moarte, Osiris, cu zeiţa Isis în spatele lui. Deşi acestea sunt zeităţi egiptene, credinţele în acestea au fost răspândite şi în zonele înconjurătoare.

    Gematon sau Kawa, este unul dintre cele mai bine conservate situri arheologice din Sudan. Numele egiptean Kawa, Gematon, sugerează că a fost fondat în secolul 14 î.Hr. de faraonul Akenaten, dar cea mai veche dovadă structurală de aici este un templu construit de fiul său, Tutankhamon. Oraşul a fost abandonat în jurul secolului al patrulea, dar a fost un centru urban important, la apogeu acoperind 40 de hectare.

    26 SEPTEMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un mic cap de dragon, unul dintre cele mai renumite simboluri ale vikingilor, a fost găsit în timpul săpăturilor din portul Birka în Lacul Mälaren, Suedia.
    Marele Zid Chinezesc este una dintre cele mai mari construcţii umane, ce se întinde pe mii de kilometri. A fost ridicat acum mai bine de 2000 de ani, dar cu sute de ani înaintea lui, în vremuri tulburi, statele razboinice din regiune au construit alte ziduri care să le protejeze.
    Un expert a insistat că lama mumificat, găsit în poziţia lotus, învelit într-o piele de vită, în Mongolia, este de fapt într-o meditaţie profundă, neobişnuită, cunoscută sub numele de "tukdam".
    O statuetă veche de 23000 de ani, reprezentând o femeie cu sânii şi fesele mari, a fost descoperită pe un şantier arheologic din Amiens, Franţa. Sculptura de 12 cm, numită Vénus de Renancourt, este considerată o capodoperă de către arheologi.
    Un grup de elevi din nordul statului Chile a descoperit, în timpul unei activităţi şcolare de adunare a gunoiului, una dintre cele mai frumoase mumii Chinchorro, veche de 7000 de ani.
    Arheologii care lucrează la complexul arheologic Wari în sectorul Vegachayoq Moqo au făcut noi descoperiri care ar putea să aducă lumină asupra misterioasei civilizaţii pre-incaşe.