Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    2023 a fost cea mai fierbinte vară din ultimii două mii de ani

    Deși 2023 a fost raportat ca fiind cel mai fierbinte an înregistrat, dovezile instrumentale ajung până la 1850 în cel mai bun caz, iar majoritatea înregistrărilor sunt limitate la anumite regiuni.



    2023 a fost cea mai fierbinte vară din ultimii două mii de ani. Foto: Mi Pham/Unsplash


    Dar, folosind informațiile climatice anterioare din inelele de copaci observate anual de peste două milenii, oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, și Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania, au arătat cât de excepțională a fost vara lui 2023.

    Chiar și ținând cont de variațiile naturale ale climei de-a lungul sutelor de ani, vara lui 2023 a fost cea mai fierbinte vară, depășind extremele variabilității climatice naturale cu jumătate de grad Celsius.

    Înregistrările instrumentale ale temperaturii, din 1850-1900, sunt rare și inconsecvente. De aceea cercetătorii au comparat datele instrumentale timpurii cu un set de date la scară largă privind inelele arborilor și au descoperit că temperatura de referință din secolul al XIX-lea, folosită pentru a contextualiza încălzirea globală, este cu câteva zecimi de grad Celsius mai rece decât se credea anterior.

    Recalibrând această linie de referință, cercetătorii au calculat că temperaturile din vara anului 2023 în emisfera nordică au fost cu 2,07 grade Celsius mai mari decât temperaturile medii ale verilor dintre 1850 și 1900.

    Inelele copacilor conțin informații anuale despre temperaturile din vara trecută.

    Folosirea cronologiilor cu inele de copac permite cercetătorilor să privească mult mai departe în timp, fără incertitudinea asociată cu unele măsurători instrumentale timpurii.

    Datele disponibile despre inelele arborilor dezvăluie că cele mai multe dintre perioadele mai reci din ultimii 2000 de ani, cum ar fi Mica Epocă de Gheață Antică din secolul al VI-lea și Mica Eră de Gheață de la începutul secolului al XIX-lea, au urmat unor erupții vulcanice bogate în sulf.

    Aceste erupții aruncă cantități uriașe de aerosoli în stratosferă, declanșând răcirea rapidă a suprafeței. Cea mai rece vară din ultimii două mii de ani a fost în anul 536 e.n. și a urmat unei astfel de erupții, fiind cu 3,93 grade Celsius mai rece decât vara anului 2023.

    Cele mai multe dintre perioadele mai calde acoperite de datele inelelori copacilor pot fi atribuite fenomenului climatic El Niño sau El Niño-Oscilația de Sud (ENSO).

    El Niño afectează vremea la nivel mondial din cauza vântului slab din Oceanul Pacific și adesea duce la veri mai calde în emisfera nordică.

    În timp ce evenimentele El Niño au fost observate pentru prima dată de pescari în secolul al XVII-lea, ele pot fi observate în datele inelelor copacilor mult mai departe în timp.

    Cu toate acestea, în ultimii 60 de ani, încălzirea globală cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră a făcut ca evenimentele El Niño să devină mai puternice, ducând la veri mai calde.

    Actualul proces El Niño este de așteptat să continue până la începutul verii 2024, ceea ce face probabil ca vara aceasta să bată din nou recordurile de temperatură.

    Cercetătorii observă că, deși rezultatele lor sunt mai dese pentru emisfera nordică, este dificil să se obțină medii globale pentru aceeași perioadă, deoarece datele sunt rare pentru emisfera sudică.

    De asemenea, emisfera sudică răspunde diferit la schimbările climatice, fiind mult mai acoperită de ocean decât emisfera nordică.

    22 MAI 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Expoziția internațională BSDA 2024, cel mai mare eveniment de apărare, securitate și aeronautică din Europa de Est, va avea loc în perioada 22-24 mai 2024, pe platforma ROMAERO Băneasa din București și va găzdui peste 400 de firme expozante de pe întreg mapamondul.
    Până în iunie 2024 Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Banca Națională a României, invită vizitatorii la o incursiune în istoria banilor în România. Este vorba de expoziția "Puterea leului. Istoria banilor în România".
    Filmul spune povestea fraților Luca și Ana care locuiesc în ţări diferite după divorţul părinţilor și se reunesc cu ocazia excursiei anuale la munte. Vacanța şi planurile tuturor se modifică radical în momentul în care copiii dispar într-o expediţie clandestină, provocând panică.
    Cel mai longeviv eveniment de acest gen din România, Târgul de carte Gaudeamus, Bucureşti 2023, are loc în perioada 22 – 26 noiembrie 2023, în Pavilionul Central al Complexului Romexpo.
    O poveste sensibilă, atent și estetic construită, despre o prietenie pasională care se întinde de-a lungul unui deceniu turbulent, marcat de revolte.
    Întrebarea cea mai dificilă pe care TÓTEM o ridică la fileu spectatorilor este „cum discuți cu un copil despre moarte, mai ales atunci când ea urmează să-i jertfească una dintre cele mai importante persoane din viață?”. Răspunsul este unul complex, dificil și frecvent evitat.