Ştiri / Spaţiu |
A avut dreptate Jules Verne?
GH. MĂNOIU | 2 FEBRUARIE 2023
O echipă internaţională de cercetători condusă de specialişti de la University of Alberta, Canada, au descoperit primul eşantion dintr-un mineral numit ringwoodit, care ar confirma prezenţa unor cantităţi uriaşe de apă la 400 până la 700 km sub suprafaţa Pământului, ipoteza susţinută şi de Jules Verne în "Călătorie spre centrul Pământului".
Mineralul a fost descoperit într-un diamant găsit în zona Juina din Mato Grosso, Brazilia, diamant care la cei 3 mm ai lui era prea mic pentru a fi interesant ca piatră preţioasă şi a fost vândut unor geologi care şi-au dat seama de comoara pe care o deţin.
Analiza mineralului arată că el conţine o cantitate semnificativă de apă, 1,5% din greutate.
Aceasta ar confirma teoriile ştiinţifice despre volume mari de apă prinse la 410 – 660 km sub pământ, între mantaua superioară şi cea inferioară.
Ar putea fi mai multă apă decat toate oceanele planetare la un loc.
Şi poate că Jules Verne a avut încă odată dreptate în Călătorie spre centrul Pământului apărută în 1864, în care este vorba şi despre un imens ocean în adâncul planetei.
Ringwooditul este un mineral despre care se crede că există în cantităţi mari, la presiuni ridicate, în zona de tranziţie.
A fost găsit până acum doar în meteoriţi, deoarece nimeni nu a forat la o asemenea adâncime.
Diamantul în cauză a fost se pare, adus la suprafaţă de o rocă vulcanică numită kimberlit.
Oamenii de ştiinţă au fost mereu divizaţi cu privire la compoziţia zonei de tranziţie din interiorul Pământului şi dacă aceasta este plină cu apă sau este uscată ca un deşert.
Faptul că există sau nu apă sub crustă este important de ştiut pentru studiul fenomenelor vulcanice şi al plăcilor tectonice.
Unul dintre motivele pentru care Pământul este atat de dinamic este existenţa apei în interiorul sau. Apa schimbă totul despre modul în care planeta lucrează.