Ştiri / Tehnologie |
A fost construit un senzor wireless de dimensiunea unui fir de praf
Inginerii de la Universitatea California, Berkeley, au construit primul senzor wireless de dimensiunea unui fir de praf, care poate fi implantat în organism, pentru a monitoriza în timp real nervii interni, muşchii sau diverse organe, pentru a stimula sistemul imunitar sau pentru a combate inflamaţiile.
Cam de mărimea unui bob mare de nisip de un milimetru cub, implantat în laborator în muşchii şi în nervii periferici, aşa-numitul praf neuronal, foloseşte ultrasunete atât pentru alimentare cât şi transmiterea măsurătorilor.
El conţine un cristal piezoelectric, care transformă vibraţiile ultrasunetelor din exteriorul corpului în energie electrică, pentru a alimenta un tranzistor care se află în contact cu un nerv sau cu o fibră de mușchi. Un vârf de tensiune în fibră modifică circuitul şi vibraţia cristalului, care schimbă ecoul detectat de către receptorul cu ultrasunete.
Cercetătorii construiesc în prezent un dispozitiv din filme subţiri biocompatibile, care ar putea rămâne în organism, fără degradare, pentru un deceniu sau mai mult.
Senzorii sunt suficient de mici pentru a avea o aplicabilitate bună în sistemul nervos periferic, pentru controlul vezicii urinare sau pentru suprimarea apetitului, de exemplu.
Tehnologia nu permite încă atingerea dimensiunii de 50 de microni, de care ar fi nevoie pentru implantarea în creier şi în sistemul nervos central.