Ştiri / Mapamond |
A fost descoperit al patrulea trib ancestral din Europa
Geneticienii au detectat un al patrulea "trib" ancestral, care a contribuit la fondul de gene moderne europene.
Cercetătorii considerau că europenii sunt un amestec de trei populaţii ancestrale majore: vânători indigeni, fermieri din Orientul Mijlociu şi o populaţie care a sosit din Est, în epoca bronzului.
Însă ADN-ul prelevat de la vestigii antice din Caucaz a dezvăluit acum o a patra populaţie care a alimentat acest amestec.
Primul strat al originii europene, indigenii vânători-culegători, a intrat în Europa înainte de ultima glaciaţiune, în urmă cu 40000 de ani. Dar acum 7000 de ani, au fost măturaţi de o migraţie de persoane din Orientul Mijlociu, care au introdus agricultura în Europa.
În urmă cu aproximativ 5000 ani, păstorii numiţi Yamnaya sau Yamna, au intrat în Europa din regiunea de stepă estică, azi Ucraina şi Rusia. Aceştia au adus limbile indo-europene cu ei.
Păstorii Yamnaya au transformat genele din nordul şi centrul Europei, astfel încât unele populaţii, cum ar fi norvegienii, datorează aproximativ jumătate din moştenirea lor genetică acestora.
Dar Yamnaya a fost o populaţie mixtă. Aproximativ jumătate din mostenire lor a venit de la un grup inrudit cu vânătorii-culegători care populau Europa înainte de apariţia fermierilor, în timp ce cealaltă jumătate pare a fi dintr-o populaţie în legătură cu migranții din Orientul Mijlociu, care au introdus agricultura.
Analizele genetice au arătat că vânătorii-culegatori din Caucaz au fost, probabil, sursa unui ADN asemănător fermierilor în Yamnaya.
Genele din Caucaz arată un amestec continuu cu cei din Orientul Mijlociu la sud, care s-a încheiat în urmă cu aproximativ 25000 de ani, chiar înainte de Ice Age, când s-au redus populaţiile.
După ce gheaţa s-a retras, grupurile din Caucaz au intrat în contact cu un alt grup de vânători-culegători ce trăiau în stepă şi s-au amestecat cu ei, punând bazele genetice ale poporului Yamnaya.