Ştiri / Ştiinţă |
A fost descoperit cel mai mare dinozaur prădător din Europa
Torvosaurus gurneyi, cel mai mare prădător terestru descoperit în Europa, avea 10 metri lungime, era un therapod care stătea pe două picioare şi avea dinţi ascuţiţi de 10 cm lungime. Craniul avea 1,2 metri lungime. A trăit acum 150 de milioane de ani, în timpul perioadei Jurassic şi a fost în fruntea piramidei trofice.
Torvosaurus gurneyi avea o mărime considerabilă, dar nu era de nivelul lui T. Rex. Dinozaurii de pradă din Jurassic erau mai mici decât cei din Cretacic, care au fost cei mai mari cunoscuţi până acum.
Rămăşiţele de Torvosaurus gurneyi au fost descoperite în Formatiunea Lourinhã, de-a lungul Oceanului Atlantic, la aproape 70 km nord de Lisabona, un site cu o cantitate mare de fosile de dinozaur, asemănător cu site-ul Morrison din Utah.
Fosilele dinozaurului au fost găsite în 2003. La inceput s-a crezut că apartin lui Torvosaurus tanneri din America de Nord, dar gurneyi are mai puţini dinţi, iar gura şi oasele au o formă şi structură diferită de ruda sa.
La vremea când a trăit acest dinozaur, terenul făcea parte dintr-o insulă mare, mult mai aproape de America decât este acum. Era o câmpie străbătută de un râu, aridă vara şi umedă iarna. Aici trăia o gamă largă de dinozauri, sauropozi cu gât lung, ankilozauri, stegosauri, alături de crocodili, broaşte ţestoase, reptile zburătoare şi mici mamifere.
GH. MĂNOIU | 23 MARTIE 2014