Ştiri / Spaţiu |
A fost descoperită cea mai îndepărtată galaxie cunoscută
GH. MĂNOIU | 14 MARTIE 2023
O echipă condusă de astronomul Steven Finkelstein de la Universitatea Austin-Texas, din Statele Unite, a descoperit cea mai îndepărtată galaxie, şi în acelaşi timp, cea mai veche, ea formându-se la 700 milioane de ani după Big-Bang, adică atunci când Universul avea doar 5 la sută din vârsta sa de 13,8 miliarde de ani.
Echipa a analizat 43 de galaxii care puteau fi foarte îndepărtate, conform culorilor din imaginile luate de telescopul Hubble.
Cercetătorii au analizat de asemenea, cât de mult din lungimea de undă a luminii emise de galaxie s-a deplasat spre roşu în timpul călătoriei sale prin Univers.
Acest fenomen, care are loc in timpul deplasării luminii de la galaxie până la Pământ, se numeste deplasare spre roşu şi are loc datorită expansiunii Universului.
Pentru acest studiu s-a folosit observatorul Keck, echipat cu un instrument MOSFIRE, foarte util cercetătorilor.
Galaxia z8 GND 5296 este cu cea mai mare deplasare spre roşu, 7,51 - confirmată până acum. Aceasta înseamnă că ea s-a născut acum 13,1 miliarde de ani, cam cu 8 miliarde de ani înainte de a se naşte Soarele.
În perioada de început a Universului a existat o stare opacă, dată de hidrogenul existent între galaxii, care ulterior s-a ionizat, permiţând trecerea luminii.
Procesul se numeşte re-ionizare. Alte galaxii vechi pot fi acolo, dar ascunse în spatele unui zid de hidrogen neutru.
În plus, galaxia z8 GND 5296 formează stele foarte repede, de 150 de ori mai repede decât galaxia noastră, Calea Lactee.
Ea se află în aceeaşi parte a cerului ca şi deţinătorul anterior al recordului de distanţă, cu o deplasare spre roşu de 7,2, care are de asemenea o rată mare de formare de stele.
Procesul de re-ionizare nu a fost unul brusc. Va urma detectarea altor galaxii, tot mai aproape de momentul Big-Bang-ului.