Ştiri / Spaţiu |
A fost descoperită cea mai veche stea
O echipă condusă de astronomi de la Research School of Astronomy and Astrophysics din cadrul Australian National University (ANU), a descoperit cea mai veche stea cunoscută în Univers, care s-a format în urmă cu 13,7 miliarde de ani, la aproximativ 200 milioane de ani după Big Bang.
Pentru prima dată astronomii au avut posibilitatea să studieze chimia primelelor stele, oferind oamenilor de ştiinţă o idee mai clară a ceea ce a fost Universul în faza sa incipientă.
Descoperirea a fost făcută folosind telescopul SkyMapper de la Observatorul Siding Spring, care este capabil să detecteze stele cu o mică cantitate de fier în spectru. Telescopul a fotografiat 60 milioane de stele în primul an de cartografiere digitală a Cerului Sudic.
Steaua descoperită este în Calea Lactee, la 6000 ani-lumină de Pământ, şi are numărul de catalog SMSS J0313000.36-670839.3.
Descoperirea a fost confirmată de telescopul Magellan din Chile.
Compoziţia stelei descoperite arată că ea s-a format în urma unei stele primordiale, care avea masa de 60 de ori mai mare ca a Soarelui.
Pentru a face o stea cum este Soarele, este nevoie de hidrogen şi heliu şi o cantitate enormă de fier, echivalentul a aproximativ 1000 de ori masa Pământului. Dar, pentru a face o stea veche, este nevoie de fier cât un asteroid de mărimea Australiei şi de mult carbon. Este o diferenţă foarte mare.
Initial, Big Bang-ul a creat un univers plin cu hidrogen şi heliu, şi urme de litiu. Toate celelalte elemente au fost fabricate în stele şi răspândite prin supernove, exploziile de la sfârşitul vieţii stelei.
Reciclarea permanentă a acestor elemente ajută astrofizicienii să stabilească vârsta unei stele. Cu cât fierul este mai puţin, cu atât steaua este mai veche.
La început se credea că stelele primordiale au murit în explozii extrem de violente, care au aruncat în spaţiu mult fier. Dar steaua veche prezintă semne de poluare a spaţiului cu elemente uşoare, cum sunt carbonul şi magneziul.
GH. MANOIU | 11 FEBRUARIE 2014