Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    O nouă planetă pitică în sistemul nostru solar

    O echipă de astronomi a descoperit o nouă planetă pitică în sistemul nostru solar. Ea este de 120 de ori mai departe de Soare decât Pământul.



    Kuiper Belt.


    Se estimează că planeta pitica nou descoperită ar avea 700 kilometri în diametru, nu mai mult de cinci la sută din cel al Pământului.

    Ea are una dintre cele mai mari orbite pentru o planetă pitică, călătoria ei în jurul Soarelui, durând 700 de ani.

    Este una dintre cele mai recente, dintre cele aproximativ 200 de planete pitice care au fost descoperite în regiunea Centurii Kuiper, un vârtej haotic de comete, stânci, bucăţi de gheaţă şi alte obiecte cereşti care orbitează Soarele mult dincolo de Neptun.

    Oamenii de ştiinţă au putut să observe până în prezent cinci dintre ele în detaliu, şi anume Pluto, Eris, Ceres, Haumea şi Makemake.

    Obiectele cereşti au fost în mare parte distruse sau aruncate în afara sistemului solar, atunci când planetele gigant s-au deplasat spre poziţiile lor prezente din jurul Soarelui, şi doar câteva au supravieţuit.

    1 MARTIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Agentia Spatiala din India a anuntat lansarea cu succes a rachetei PSLV-C20 (Polar Satellite Launch Vehicle) purtatoare a sapte sateliti. Racheta de 44,4 m inaltime, capabila sa transporte o masa de 229,7 t, a fost lansata de la centrul Sriharikota, situat pe o insula in largul coastelor statului indian Andhra Pradesh.
    Perseidele sunt un curent de meteori care apare în fiecare an în luna august. Anul acesta, maximul este în noaptea de 12 spre 13 august. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii.
    Steaua KIC 8462852 fluctuează atât de mult în luminozitate, şi la intervale atât de neregulate, încât oamenii de ştiinţă nu reuşesc să determine ce cauzează acest fenomen.
    Cercetătorii chinezi cred că au determinat cauza emisiilor radio misterioase considerate "Semnale extraterestre" de către astronomi.
    NASA a început procedura de lansare a misiunii spaţiale Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) care va orbita Luna pentru a colecta informaţii detaliate referitoare la atmosferă şi la rolul pe care îl joacă praful lunar.
    Cercetătorii au descoperit urme de opal pe Marte, ceea ce ar putea să dovedească că Planeta Roşie a adapostit cândva viaţă. Piatra preţioasă a fost descoperită într-un meteorit marţian care a căzut pe Pământ în 1911.