Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    A fost descoperită o nouă specie de Tyrannosaur

    O specie nou descoperită de Tyrannosaur, grupul de dinozauri carnivori din care face parte cunoscutul T. rex, ar putea deţine cheia explicaţiei privind modul în care aceste creaturi au devenit dominante.



    Tyrannosaurus rex.


    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Edinburgh au descoperit în Uzbekistan rămăşiţele fosilizate ale unui animal numit Timurlengia.

    Un studiu al carnivorului, care a trăit acum 90 de milioane de ani în mijlocul perioadei Cretacic, văr apropieat al lui T. rex, dar mult mai mic, cam de mărimea unui cal, sugerează că urechile şi creierul au fost cruciale în poziţia dominantă a tyrannosaurilor.

    T. rex găsit mai târziu, în perioada Cretacic, avea 13 metri de la cap la coadă şi era un mister evolutiv, deoarece până la el nu se descoperise nimic.

    Unele caracteristici ale oaselor de Timurlengia, sunt găsite la T. rex. Cea mai revelatoare este o parte din craniul animalului, care a fost scanat pentru a obţine forma creierului şi urechea internă, o încercare de a construi o imagine a capacităţilor sale senzoriale.

    Creierul relativ mare şi simţurile care au evoluat devreme în istoria acestui grup de dinozauri, par să fi fost motivul ce a permis tyrannosaurilor să devină animale de pradă dominante.

    18 MARTIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipa de cercetatori de la Canadian Museum of Nature, in colaborare cu specialisti de la Dalhousie University si University of Manchester au descoperit in zona arctica din Canada, primele probe ale existentei camilei gigantice, astazi disparute, constand din 30 de fragmente dintr-un os al piciorului.
    Oamenii de stiinta de la University of New South Wales din Sydney, Monash University, University of Newcastle, au reusit sa reinvie genomul unei broaste disparute si sa il reactiveze printr-o tehnologie sofisticata de clonare, implantand nucleul unei celule moarte intr-un ou proaspat de la o alta specie de broasca.
    Calciul joacă un rol cheie în răspunsul iniţiat de plante la sare. Plantele folosesc un “val de calciu” pentru a supravieţui în solurile care devin din ce în ce mai sărate, o problemă din întreaga lume. Valul este creat prin eliberarea calciului pe care plantele îl stochează în interiorul celulelor lor.
    Cameleonii sunt capabili să-şi schimbe culoarea foarte repede datorită controlului unei reţele de nano-cristale prezente într-un strat superficial al pielii care reacţionează la diferite lungimi de undă ale luminii.
    Un nou studiu arată că anghilele folosesc şocuri electrice pentru a exercita controlul la distanţă asupra victimelor lor. Descărcările electrice activează de la distanţă neuronii care controlează muşchii, determinând contracţii involuntare ale musculaturii peştilor ascunşi, ce îşi trădează astfel prezenţa.
    Într-un studiu publicat relativ recent, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Reading din Marea Britanie au arătat că diferite specii de dinozauri au dispărut cu cel puţin 40 milioane de ani înainte de coliziunea devastatoare a Pământului cu un meteorit.