Ştiri / Ştiinţă |
A fost descoperită o nouă specie de tyranosaur
GH. MANOIU | 11 NOIEMBRIE 2023
O nouă specie de tyranosaur a fost descoperită în Grand Staircase-Escalante National Monument, sudul statului Utah din Statele Unite. Acest carnivor mare a trăit în Laramidia, un continent străvechi, format pe coasta de vest a unei mări puţin adânci care a inundat partea centrală a Americii de Nord, izolând partea de est şi de vest pentru milioane de ani, în timpul Cretacicului Târziu, cu 70-95 milioane de ani în urmă.
Dinozaurul descoperit aparţine aceleiaşi ramuri cu faimosul Tyrannosaurus rex, un grup de dinozauri bipezi carnivori, care au trăit în Jurasic şi Cretacic.
El a fost numit Lythronax argestes şi are câteva caracteristici unice: un bot scurt, îngust, un cap mare in partea din spate, cu ochii orientaţi înainte şi o vedere binoculară.
Se credea că acest tip de tyrannosauri au apărut acum 70 milioane de ani, dar fosila descoperită împinge limita cu 10 milioane de ani mai departe.
Lythronax a trăit în Laramidia, de-a lungul malului vestic al marelui canal maritim care împărţea America de Nord în două, acolo unde s-au dezvoltat şi dinozaurii cu coarne şi cei cu cioc de raţă.
Avea caracteristici similare cu T. Rex, care a trăit 10-12 milioane de ani mai târziu şi cu Tarbosaurus bataar. Tyrannosaurii anteriori au fost mult mai mici şi nu aşa de bine dotaţi. Avea aproximativ 8 metri lungime şi cântărea 2,5 tone.
Scheletul de Lythronax a fost excavat de către cercetători de la Muzeul de Istorie Naturală din Utah. Oasele descoperite includ părţi ale craniului, şoldului, picioarelor şi din coadă.
Alte fosile descoperite împreună cu Lythronax includ carapace de broască ţestoasă, cleşti de crabi, urme de frunze şi câteva moluşte.
Ciudatul dinozaur cu coarne, Diabloceratops eatoni a fost şi el scos din roci cu o vârstă apropiată, tot acolo.