Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    A fost descoperită planeta pe care un an are 8,5 ore


    Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au descoperit o exoplanetă de mărimea Pământului, numită Kepler 78b, la 700 de ani–lumină de noi, care se roteşte în jurul stelei sale în doar 8,5 ore.


    Planeta este şi foarte aproape de steaua în jurul căreia orbitează, la doar de trei ori raza stelei, adică de 40 de ori mai aproape decât este Mercur de soarele nostru, şi aceasta face ca temperatura la suprafaţa ei să fie de peste 2700 grade Celsius. Stratul superior este probabil complet topit, planeta fiind un imens ocean de lavă ce se rostogoleşte prin spaţiu.

    A fost detectată şi lumina emisă de planetă, şi analiza acesteia poate da informaţii detaliate despre compoziţia suprafeţei. Fiind aproape de stea, prin măsurarea influenţei gravitaţionale pe care o exercită, se poate afla şi masa planetei.

    Anterior, oamenii de ştiinţă descoperiseră o altă planetă, care avea o orbită de numai 4,25 ore, ce se estimează că este deosebit de densă, probabil din fier, altfel, forţele mareice din stea ar rupe planeta în bucăţi.

    Cercetătorii au glumit, spunând că e ca şi când într-o singură zi este și ziua ta de naştere, și Crăciunul şi Anul Nou.

    Este o muncă uriaşă să faci o astfel de descoperire. Cercetătorii au studiat peste 150000 de stele monitorizate de telescopul Kepler. S-ar zice pe drept cuvânt că “au căutat acul în carul cu fân”. Şi chiar l-au găsit!

    GH. MANOIU | 7 SEPTEMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Luna a luat naştere probabil prin coliziunea Pământului în formare cu un corp ceresc numit Theia, cu miliarde de ani în urmă. Analiza rocilor lunare aduse de astronauţii Apollo arată urme ale acestei planete.
    O echipă de specialişti de la Universitatea Sheffield, din Marea Britanie, a descoperit organisme mici ce ar fi putut veni din spaţiu, după ce au trimis un balon special în stratosferă, la 27 km altitudine. Experimentul a avut loc în perioada ploii de meteoriţi numită Perseide şi se va repeta luna aceasta, în octombrie, pentru a coincide cu ploaia de meteoriţi adusă de cometa Haley.
    Un nou model privind modul în care se formează stelele a adus în prim plan ipoteza că majoritatea, dacă nu toate, ar avea cel puţin un frate.
    Mercur, cea mai mică planetă din Sistemul Solar, a trecut între Pământ şi Soare pe 9 mai 2016, într-un tranzit care se întâmplă doar de 13 - 14 ori, într-o sută de ani.
    O rachetă privată a SpaceX, care avea o misiune de rutină de alimentare la Staţia Spaţială Internaţională, a explodat în aer la scurt timp după ce a fost lansată de la Cape Canaveral din Florida.
    Sonda spaţială New Horizons, lansată de NASA în 2006, a ajuns săptămâna aceasta la cea mai mică distanţă de planeta pitică Pluto.