Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    A fost descoperită o planetă locuibilă de dimensiunea Pământului

    Oamenii de ştiinţă au anunţat descoperirea planetei Proxima b, cam de mărimea Pământului, aflată pe orbită în jurul unei stele apropiate de Soarele nostru şi care ar putea fi locuibilă.



    Proxima b orbitează o stea din trioul Alpha Centauri. Foto: NASA/ESO/M. Kornmesser


    Proxima b este de aproximativ 1,3 ori mai mare decât Pământul şi se află la numai patru ani-lumină depărtare de Pământ. Aceasta orbitează o stea roşie pitică, Proxima Centauri, care este cea mai apropiată stea de Soare.

    Proxima Centauri este cel mai mic membru al unui sistem de trei stele, cunoscut fanilor science-fiction de pretutindeni ca Alpha Centauri.

    Pentru că Proxima Centauri radiază căldură mult mai puţin decât Soarele, planeta ocupă "zona locuibilă", unde temperaturile sunt suficient de scăzute pentru a permite existenţa apei de suprafaţă în stare lichidă.

    Proxima b este la doar 7,5 milioane de kilometri de steaua mamă, aproximativ 5% din distanţa dintre Pământ şi Soare, şi are nevoie de doar 11,2 zile pentru a finaliza o orbită. Cu toate acestea, locuibilitatea planetei Proxima b depinde de atmosferă.

    Durata de viaţă a stelei Proxima Centauri este de mai multe trilioane de ani, de aproape o mie de ori mai mare decât durata de viaţă rămasă a Soarelui.

    De aceea, o planetă stâncoasă locuibilă din jurul acestei stele ar fi locul cel mai potrivit unde civilizaţia noastră ar putea să se mute după ce Soarele va muri, peste cinci miliarde de ani de acum încolo.

    Dintre cele peste 3500 de "exoplanete", adică planete care orbitează o altă stea decât Soarele, Proxima b este, de asemenea, singura la îndemâna unei viitoare misiuni spaţiale.

    28 AUGUST 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Folosind telescopul ESO din Brazilia, o echipă internaţională de astronomi a identificat steaua HIP 102152, situată la 250 ani-lumină de Pământ, asemănătoare Soarelui, dar cu patru miliarde de ani mai bătrână. Acest lucru este o şansă de a vedea cum va arăta Soarele când va avea acea varstă.
    Nava spaţială Mars Reconnaissance Orbiter a arătat oamenilor de ştiinţă urme subţiri întunecate, probabil cauzate de apa sărată, ce apar sezonier pe pantele din apropierea ecuatorului planetei Marte. Regiunea a fost considerată uscată, fără apă lichidă sau îngheţată, dar acum acest lucru ar trebui reconsiderat.
    Un asteroid având un diametru de 11 până la 34 metri, aproximativ de mărimea a 10 elefanţi africani, a trecut extrem de aproape de Pământ, la o distanţă de doar jumătate din cea până la Lună.
    Lansată la bordul unei rachete purtatoare Long March-3B, de la Xichang Satellite Launch Center din provincia Sichuan în sud-vestul Chinei, sonda va aseleniza la jumătatea lunii decembrie şi va fi prima navă spaţială a Chinei care va atinge lin suprafaţa unui corp extraterestru. Este şi prima sondă lunară lansată în secolul 21.
    Sonda Dawn, a agenţiei spaţiale americane NASA, se apropie de planeta pitică Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter şi va intra pe orbită în jurul planetei cu un diametru de numai 950 km, pe 6 martie 2015.
    Cometa ISON, in drumul sau pe langa Soare, va lasa un nor de praf fin, ce se estimeaza ca va cadea in atmosfera Pamantului si va face norii de gheata de la poli sa lumineze intr-o frumoasa culoare albastru-electric.