Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    A fost dezvoltat un algoritm pentru detectarea sclerozei multiple

    Studenţii in inginerie de la Indian Institute of Technology din Chennai, India, au dezvoltat un algoritm care poate ajuta la depistarea precoce a sclerozei multiple, o boala cronică a sistemului nervos.



    A fost dezvoltat un algoritm pentru detectarea sclerozei multiple. Foto: Ilya Pavlov/Unsplash


    Ei au dezvoltat, folosind inteligenţa artificială, algoritmi care vor contribui la îmbunătăţirea diagnosticului şi tratamentului pentru gliom, o tumoră malignă a tesutului glial al sistemul nervos, dar, de asemenea pentru scleroza multiplă.

    Aceşti algoritmi pot fi utilizaţi pentru analiza automată a imaginilor RMN în studiile clinice la scară largă şi în studiile de cercetare. Ei separă imaginile de tumori sau leziunile de imaginea de fundal.

    Algoritmul este gata pentru a fi utilizat de către medici pe seturi mari de date, pe o bază de zi cu zi, chiar dacă rămâne în prezent în teste.

    Radiologii ar putea face acum o analiză foarte rapidă şi ar putea obţine date cantitative cu privire la modul rapid sau lent în care progresează boala.

    Depistarea precoce a unei boli cum ar fi scleroza multiplă este importantă pentru că tratamentul poate începe mult mai devreme.

    20 APRILIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Conform unui nou studiu, chiar dacă nu fumaţi, fumatul pasiv (inhalarea fumului de ţigară de la o altă persoană care fumează) vă afectează creierul similar unui fumător. Un motiv în plus să vă feriţi de inhalarea fumului de țigară în maşini, restaurante sau alte spaţii închise.
    Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea McGill din Canada, un consum regulat de cofeină poate împiedica în mare măsură recuperarea auzului după expunerea la zgomot puternic, făcând chiar ca deteriorarea să devină permanentă.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northwestern din Illinois, Statele Unite, au descoperit că ritmul respiraţiei generează activitate electrică în creierului uman.
    Psihoza este o tulburare complicată, dar potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Columbia University, New York State Psychiatric Institute şi IBM T.J. Watson Research Center, un program de calculator este acum capabil să prezică tulburarea prin simpla observare a modelelor lingvistice.
    Zincul este un nutrient esenţial şi se găseşte în toate ţesuturile din corp. În marea lor majoritate, ionii de zinc sunt legaţi de proteine, ajutându-le să efectueze reacţii biologice. Un mic număr sunt mobili şi se crede că sunt esenţiali pentru buna funcţionare a organelor interne ca pancreas, prostată, creier.
    Cercetătorii americani de la Universitatea Johns Hopkins au făcut un pas important în lupta împotriva cancerului prin elaborarea unui singur test de sânge care să monitorizeze opt tipuri comune de tumori în stadiile incipiente.