Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    A fost explicată rata mică de cancer la elefanţi

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Utah, Statele Unite, au încercat să explice de ce elefanţii au niveluri mai mici de cancer decât ar fi de aşteptat la dimensiunea lor.



    Elefanţi africani.


    Există un trend de gândire care spune că fiecare celulă poate deveni canceroasă şi cu cât cineva are mai multe, cu atât creşte probabilitatea de a face cancer.

    Deci, dacă un elefant are de 100 de ori mai multe celule ca un om, atunci aceste mamiferele ar trebui să aibă de 100 de ori mai multe şanse de a avea boala.

    Şi totuşi, doar 5% dintre elefanţi mor de cancer, comparativ cu aproximativ 25% dintre oameni.

    Cancerul este cauzat de mutaţii în ADN-ul unei celule, care dau instrucţiuni eronate ce conduc la o creştere agresivă a celulei până când aceasta scapă de sub control.

    Dar animalele au "alarme", care detectează daunele şi celula este reparată sau înlăturată. Una dintre aceste alarme este numită TP53 şi, în timp ce oamenii au o singură genă TP53, elefanţii au 20.

    În ceea ce priveşte mecanismele de apărare împotriva cancerului la om, ele sunt la fel ca la cimpanzeu, dar rata de cancer este mult mai mare decât la un cimpanzeu.

    Se pare că de vină sunt comportamentele nesănătoase, cum ar fi de exemplu, obezitatea şi expunerea la soare.

    14 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Recentul val de vreme rea care s-a abătut asupra Spaniei, a dus la descoperirea unor arbori preistorici, care creşteau pe vremea când dinozaurii cutreierau pământul.
    Oamenii de ştiinţă de la Flinders University, din Australia, au descoperit rezerve uriaşe de apă dulce sub oceane, ceea ce ar putea fi o ocazie de a depăşi criza de apă ce se prefigurează la nivel mondial.
    Conform unui studiu făcut la Universitatea din San Diego, California, pe un eşantion de 36 de câini de rase diferite, cel mai bun prieten al omului împărtăşeşte şi unul dintre defectele stăpânului său, gelozia, sentiment ce este probabil legat de instinctul de supravieţuire.
    Cercetătorii de la Universitatea din Valencia încearcă să dezvolte o modalitate prin care bacteriile şi oamenii să vorbească unii cu alţii prin conversia undelor luminoase în sunete.
    Oamenii de ştiinţă încearcă să găsească ADN-ul a doi pui de lei de peşteră, găsiţi aproape perfect congelaţi în permafrostul siberian.
    Un studiu realizat la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, pe sute de specii de păsări de pe cinci continente, a constatat că acestea ajung la locurile de reproducere de vară, în medie, cu o zi mai devreme pentru fiecare grad de creştere a temperaturilor globale.