Ştiri / Mapamond |
A fost găsită cea mai veche gravură din istoria omenirii
Antropologii au găsit cea mai veche gravură din istoria omenirii pe o cochilie de moluscă fosilizată, datând de aproximativ 500000 de ani.
Descoperirea vine în urma unui control asupra a 166 cochilii de midii de apă dulce descoperite la Trinil, pe malurile râului Bengawan Solo din Java de Est, acolo unde, în 1891, paleontologul olandez Eugene Dubois, a găsit "Omul din Java", una dintre descoperirile cele mai senzaţionale, clasificată ca fiind un homo erectus, un hominid care a trăit în urmă cu 1900000 ani până acum 150000 de ani.
Cercetătorii de la Universitatea Leiden din Olanda, au folosit tehnica modernă pentru studierea scoicilor Trinil. Datarea cu carbon a sedimentelor găsite în cochilii a stabilit vârsta acestora între 430000 şi 540000 ani.
O parte dintre cochilii prezintă o gaură care a fost făcută probabil de oamenii care se hrăneau şi care au putut deschide astfel scoica fără să o rupă, o operaţie sofisticată.
Scanarea la microscopul electronic a dezvăluit urme de utilizare a lor ca unelte şi zig-zaguri făcute cu un obiect ascuţit, poate un dinte de rechin, gravuri făcute când cochiliile erau proaspete, nefosilizate.
Aceasta ar fi cea mai veche expresie grafică cunoscută. Formele geometrice sunt considerate semne de abilităţi cognitive, atribuite omului modern, Homo sapiens.
Zgârieturile în zig-zag şi dovada că aceste cochilii au fost folosite ca unelte, ar trebui să determine o regândire despre misteriosul Homo erectus, privit până acum ca o fiinţă greoaie şi proastă.