Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    A fost identificat un geamăn al Soarelui


    Folosind telescopul European Southern Observatory (ESO) din Brazilia, o echipă internaţională de astronomi a identificat steaua HIP 102152, situată la 250 ani-lumină de Pământ, asemănătoare Soarelui dar cu patru miliarde de ani mai bătrână. Acest lucru este o şansă de a vedea cum va arăta Soarele când va avea acea varstă.



    Ciclul de viaţă al unei stele asemănătoare Soarelui. Foto: ESO/M. Kornmesser


    Observaţiile directe asupra Soarelui se întind pe 400 de ani, o perioadă foarte mică, dacă ne gândim la vârsta sa de 4,6 miliarde de ani. De aceea s-a pornit în căutarea de stele gemene cu Soarele şi prima a fost găsită în 1997.

    Echipa de astronomi condusă de Jorge Melendez de la Universidade de São Paulo, a studiat doi gemeni ai Soarelui: unul care era mai mic decat Soarele (18 Scorpii) şi altul mai bătrân (HIP 102152).

    Astronomii au folosit spectrograful UVES pe Telescopul foarte mare al ESO's Paranal Observatory pentru a împărţi lumina în culori componente, astfel încât compoziţia stelei să poată fi studiate în detaliu. Au descoperit că HIP 102152 din constelaţia Capricornului are o vârstă estimată la 8,2 miliarde de ani, iar 18 Scorpii are vârsta de 2,9 miliarde de ani.

    Studierea stelei HIP 102152 permite cercetătorilor să prevadă ce se va întâmpla cu Soarele nostru când va ajunge la acea vârstă. O problemă importantă este dacă Soarele este tipic în compoziţie şi de ce are un conţinut asa de mic de litiu.

    Litiul a fost creat în Big Bang odată cu hidrogenul şi heliul. Soarele are acum doar 1% din conținutul de litiu al materiei din care s-a format. Stele asemenea Soarelui, dar mai tinere, au un conţinut mult mai mare de litiu, ceea ce a dus la concluzia că stelele distrug acest element odată cu înaintarea în vârstă, iar conţinutul de litiu al Soarelui ar fi normal pentru vârsta sa.

    Relevant este că HIP 102152 are o compoziţie similară cu a Soarelui. Amândouă stelele au o deficienţă a elementelor care sunt abundente în meteoriţi şi pe Pământ, un indiciu că acea stea ar putea avea planete stâncoase, asemănătoare Pământului, mai ales că în zona locuibilă nu au fost detectate planete gigantice.

    GH. MANOIU | 12 SEPTEMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Nava spaţială Mars Reconnaissance Orbiter a arătat oamenilor de ştiinţă urme subţiri întunecate, probabil cauzate de apa sărată, ce apar sezonier pe pantele din apropierea ecuatorului planetei Marte. Regiunea a fost considerată uscată, fără apă lichidă sau îngheţată, dar acum acest lucru ar trebui reconsiderat.
    Un asteroid având un diametru de 11 până la 34 metri, aproximativ de mărimea a 10 elefanţi africani, a trecut extrem de aproape de Pământ, la o distanţă de doar jumătate din cea până la Lună.
    Lansată la bordul unei rachete purtatoare Long March-3B, de la Xichang Satellite Launch Center din provincia Sichuan în sud-vestul Chinei, sonda va aseleniza la jumătatea lunii decembrie şi va fi prima navă spaţială a Chinei care va atinge lin suprafaţa unui corp extraterestru. Este şi prima sondă lunară lansată în secolul 21.
    Sonda Dawn, a agenţiei spaţiale americane NASA, se apropie de planeta pitică Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter şi va intra pe orbită în jurul planetei cu un diametru de numai 950 km, pe 6 martie 2015.
    Cometa ISON, in drumul sau pe langa Soare, va lasa un nor de praf fin, ce se estimeaza ca va cadea in atmosfera Pamantului si va face norii de gheata de la poli sa lumineze intr-o frumoasa culoare albastru-electric.
    O exoplanetă mică, cu un cer asemănător Pământului, orbitează în jurul unei stele pitice roşii, la o sută de ani lumină depărtare.