Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Actiune anti-inflamatorie asupra intestinului a ciupercilor Shiitake
GH. MĂNOIU | 8 IANUARIE 2023
Cercetatorii de la Kobe University, Japonia, au studiat efectele lentinanului, un derivat din Lentinula edodes, ciuperca cunoscuta mai ales sub numele de Shiitake sau "Chinese black mushroom".
Lentinan este o polizaharida izolata din corpul ciupercii Shiitake folosita inca din 1985 ca adjuvant in cancerul de stomac, dar nu se cunostea daca poate induce efecte de supresie a sistemului imunitar, efect interesant in cazul unor afectiuni caracterizate prin inflamatia cronica a tractului gastro-intestinal, cum sunt boala Crohn sau colita ulceroasa.
Tractul gastro-intestinal este captusit de un singur strat de celule epiteliale intestinale ce constituie o bariera fizica intre celulele imune subepiteliale si celulele de la o mare varietate de substante prezente in intestin, inclusiv bacterii si antigeni alimentari.
Celulele imune secreta substante inflamatorii ca raspuns imun, activitate ce poate "scapa de sub control", ducand la inflamatii cronice.
Primele studii s-au facut in vitro, pe culturi de celule epiteliale intestinale si celule macrofage, apoi experimentele au continuat in vivo, pe soareci carora li s-a indus colita.
Acestea au aratat ca administrarea orala de Lentinan are o activitate anti-inflamatorie intestinala si atenueaza severitatea inflamatiei prin reducerea productiei de substante pro-inflamatorii.
S-a dovedit de asemenea imbunatatirea semnificativa a pierderii in greutate si reducerea lungimii colonului.
Tratamentul cu Lentinan a redus cresterea unui complex proteic ce se gaseste in celule si care joaca un rol cheie in raspunsul imun, crestere observata in colita.
In al doilea rand, nivelul receptorilor de pe suprafata celulelor a scazut, aceasta ducand la o desensibilizare a celulelor epiteliale si aceasta poate fi unul dintre mecanismele cheie ale activitatii sale anti-inflamatorii.
Cum interactiunea dintre Lentinan si receptorii de pe suprafata celulelor nu este clara, ramane sa se faca noi studii pentru a intelege pe deplin mecanismul activitatii anti-inflamatorii si a crea un nou tratament pentru pacientii cu boli inflamatorii ale tractului digestiv.