Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Activitate asemănătoare creierului găsită în sistemul imunitar uman
Cercetările oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Canberra din Australia (ANU) au condus la descoperirea unei activităţi asemănătoare creierului în sistemul imunitar uman, într-un proces care ar putea duce la tratamente mai bune pentru bolile autoimune.
Cercetătorii au fost, pentru prima dată, în măsură să confirme că celulele imune umane conţin particule care au neurotransmiţători, inclusiv dopamină, despre care se credea anterior că sunt prezenţi doar în creier.
Se consideră că neurotransmiţătorii sunt o posibilă ţintă pentru a accelera sau a încetini răspunsul imun al organismului, în funcţie de boală.
Echipa a luat în considerare mai mult de 200 de probe de ţesut de la copiii care au suferit recent o operaţie de scoatere a amigdalelor, analizând transferul de dopamină de la celulele T la celulele B prin intermediul unei interacţiuni sinaptice.
Neuronii se bazează pe interacţiuni sinaptice şi neurotransmiţători, cum ar fi dopamina, care sunt molecule mici transmise prin sinapse pentru a furniza semnale de la o celulă la alta.
Ca şi neuronii, celulele T specializate transferă dopamina, un neurotransmiţător, către celulele B pentru ca acestea să producă anticorpi care pot ajuta la eliminarea unei infecţii.
Corpul uman a dezvoltat o formă avansată de protecţie împotriva bacteriilor, a viruşilor şi a altor organisme străine care se bazează pe sistemul imunitar.
Răspunsurile imune sunt esenţiale pentru recunoasterea şi apărarea impotriva substanţelor dăunătoare pentru individ.