Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Activitatea fizică seara reglează glucoza la persoanele supraponderale

    Un grup de cercetare spaniol a investigat impactul efectuării unei activități fizice de intensitate moderat-viguroasă asupra nivelului de glucoză la adulții supraponderali sau obezi. Se știe că activitatea fizică influențează pozitiv reglarea glicemiei, dar cum afectează ea momentul din zi în care este efectuată?



    Activitatea fizică seara îmbunătățește reglarea glucozei la femeile și bărbații supraponderali sau obezi. Foto: Universitatea din Granada


    Cercetătorii de la Departamentul de Educație Fizică a Facultății de Știința Sportului și de la Institutul Universitar de Sport și Sănătate al Universității din Granada, Spania, explică, că a fi mai activ la un anumit moment al zilei poate maximiza beneficiile cardiometabolice ale activității fizice.

    Alegerea momentului ideal al zilei pare a fi o strategie bună pentru a spori beneficiile activității fizice asupra metabolismului glucozei, în special la persoanele cu rezistență la insulină și cu risc de a suferi de diabet de tip 2, spun cercetătorii.

    Rezultatele studiului au arătat că efectuarea unei activități fizice de intensitate moderată spre mare, seara, adică între șase după-amiaza și douăsprezece noaptea, pare să aibă un efect pozitiv asupra reglării glucozei la persoanele supraponderale sau obeze, bărbați și femei.

    În plus, beneficiile activității fizice sunt mai mari la persoanele care au o anumită alterare a metabolismului glucozei, cum ar fi niveluri ridicate de glucoză, hemoglobină glicozilată și/sau rezistență la insulină.

    Rezultatele sunt similare atât la bărbați, cât și la femei.

    Acestea pot avea aplicații practice mai ales la o populație cu risc de rezistență la insulină sau diabet de tip 2, evidențiind importanța luării în considerare a orei din zi când se efectuează exerciții fizice.

    21 IUNIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Rezerva musculară dobândită de un individ de-a lungul vieții este esențială pentru depășirea traumelor, intervenții chirurgicale și recuperarea după boală.
    Un grup de cercetători brazilieni a dezvoltat o pâine care ar preveni astmul - o boală respiratorie responsabilă pentru sute de mii de spitalizări anuale.
    O creștere a coșmarurilor și halucinațiilor ar putea anunța apariția bolilor autoimune precum lupusul, afirmă o echipă internațională de cercetători de la Universitatea din Cambridge și de la King's College din Londra, Marea Britanie.
    Deoarece este din ce în ce mai dificil să se dezvolte antibiotice capabile să învingă bacteriile rezistente, în special pe cele care afectează sistemul respirator, un grup de oameni de știință au încercat să slăbească bacteriile astfel încât medicamentele disponibile pentru tratament să fie mai eficiente.
    Cercetătorii de la Universitatea din Granada au identificat într-un studiu preclinic efectele de durată ale consumului excesiv de alcool în timpul adolescenței asupra funcțiilor creierului.
    Conform unui studiu, persoanele care suferă de tulburare de stres post-traumatic strâng sau scrâșnesc dinții în mod constant în timpul zilei – un obicei cunoscut sub numele de bruxism de veghe.