Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Acumularea de cupru în creier duce la Alzheimer
GH. MANOIU | 19 DECEMBRIE 2023
Cercetătorii de la University of Rochester Medical Center au ajuns la concluzia că acumularea de cupru în creier este unul dintre factorii principali care declanşează şi favorizează evoluţia bolii Alzheimer, prin împiedicarea curăţării celulare şi accelerarea acumulării de proteine toxice.
Cuprul afectează sistemele prin care proteinele amyloid beta sunt eliminate din creier, rezultând o acumulare toxică.
Aceste proteine sunt eliminate din creier de alte proteină, numite LRP1, care se leagă de amyloid beta în ţesutul cerebral şi le escortează în vasele de sânge, de unde sunt eliminate.
Cuprul se acumulează în special în pereţii capilarelor, ale căror celule sunt o parte esenţială a sistemului de apărare a creierului şi care opresc metalul să intre în creier.
De asemenea cuprul stimulează neuronii să producă amyloid beta, cu care interacţionează şi formează complexe largi, blocaje de proteine, imposibil de curăţat.
Cuprul este un element omniprezent, găsit în apa de băut ce trece prin ţevi din acest metal, în suplimentele nutritive, în carnea roşie, crustacee, nuci, legume şi fructe.
El joacă un rol important şi benefic în transmiterea semnalului nervos, creşterea oaselor, formarea ţesutului conjunctiv şi secreţia de hormoni, iar efectele sale negative apar după o expunere prelungită. Ideea este să se găsească un echilibru între prea puţin şi prea mult.