Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Administrarea de suplimente şi demenţa
În urma celui mai mare studiu efectuat până în prezent, s-a constatat că administrarea de suplimente cu vitamina B12 şi acid folic nu pare să micşoreze riscul de a dezvolta demenţa la persoanele sănătoase.
Datele au arătat că nu au existat diferenţe în rezultatele testelor de memorie între cei care au luat suplimente timp de doi ani şi cei care au primit un placebo.
Oamenii de ştiinţă ştiu că niveluri ridicate în corp al unei substanţe chimice numite homocisteină, poate creşte riscul de accident vascular cerebral şi demenţă.
Vitamina B12 şi acidul folic sunt cunoscute că ar reduce nivelul de homocisteină. Acest fapt i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să vadă suplimentele de B12 şi acid folic ca o modalitate de a îndepărta demenţa.
Cu toate acestea, în studiul pe aproape 3000 de persoane cu vârsta medie de 74 de ani, care au luat 400 micrograme de acid folic şi 500 micrograme de vitamina B12, sau un placebo în fiecare zi, cercetătorii de la Universitatea Wageningen din Olanda nu au descoperit nici o dovadă de un efect protector.
Deşi acest studiu pune la îndoială utilizarea de suplimente de vitamina B sau acid folic pentru a ajuta memoria, un regim alimentar echilibrat este o modalitate bună de a ne păstra sănătoşi la toate vârstele.
Putem menţine un creier sănătos pentru mult timp, prin menţinerea unei greutăţi sănătoase, o alimentaţie echilibrată, fără fumat, o viaţă activă, alcool cu moderaţie şi păstrarea tensiunii arteriale şi a colesterolului sub control.