Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    ADN-ul din picturile lui Leonardo da Vinci ar putea recrea faţa sa

    ADN-ul extras din picturile lui Leonardo da Vinci ar putea fi folosit pentru a-i recrea digital faţa şi pentru a confirma exact unde a fost îngropat după moartea sa în 1519.



    Francesco Melzi - Portrait of Leonardo. Royal Library, Windsor.


    Cercetătorii de la J Craig Venter Institute din California vor să încerce să recupereze fire de păr şi bucăţele de piele din interiorul picturilor şi caietelor sale, care ar putea fi folosite pentru a reconstitui faţa savantului italian.

    Ei intenţionează să utilizeze tehnici avansate de analiză genetică pentru a determina culoarea ochilor şi a părului, precum şi forma feţei şi nuanţa pielii.

    Oamenii de ştiinţă cred că ar putea descoperi de asemenea, indicii despre stilul său de viaţă şi despre starea de sănătate din timpul vieţii.

    Comparaţia va fi făcută între firele de păr şi rămăşiţele situate la Chateau d'Amboise pe Valea Loarei, presupuse a fi ale lui Da Vinci. Primele teste urmează să aibă loc pe pictura Adorarea magilor, restaurată în Florenţa, Italia.

    Orice ADN recuperat din lucrările sale va fi comparat cu cel al rudelor cunoscute aflate în viaţă, precum şi cu ADN-ul recuperat din mormintele părinţilor săi.

    Forma craniului şi portretele artistului pictate de contemporanii săi, vor ajuta cercetătorii să-i recreeze faţa.

    7 OCTOMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Speciile de animale dispar de aproximativ 100 de ori mai repede decât în ​​trecut, estimările cele mai optimiste arătând că fauna de pe Pământ este în curs de a suferi cea de-a şasea extincţie în masă.
    Autorităţile elveţiene caută modalităţi de combatere a unei boli care ucide frasinul, după ce prima suprafaţă bolnavă a fost observată cu mai mulţi ani în urmă.
    Geologii de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, au identificat o zonă vulcanică vastă, cu 91 de vulcani noi, cu înălţimi de 100 până la 3850 m, acoperiţi cu gheaţă.
    Evaluarea măsurătorilor osoase arată că rămăşiţele găsite în 1940 pe o insulă îndepărtată din Pacificul de Sud sunt probabil ale legendarului pilot american Amelia Earhart, arată o nouă analiză realizată la Universitatea din Tennessee, Statele Unite.
    Cu ocazia Sărbătorii Lampioanelor 2015, Institutul Confucius din cadrul Universităţii Bucureşti a organizat un antrenant spectacol în aula mare a Facultăţii de Drept.
    Până în prezent, doar despre trei cratere largi din nordul Rusiei s-a ştiut, provocate fie de încălzirea suprafeţei datorită condiţiilor climatice neobişnuit de calde, fie de o falie geologică, care a condus la o eliberare mare de hidraţi.