Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Aducanumab, un medicament pentru Alzheimer

    Un medicament numit "aducanumab", comercializat sub numele de Aduhelm, care distruge plăcile de proteine ​​care se acumulează în creierul pacienţilor cu Alzheimer, o caracteristică a acestei boli a fost aprobat pentru uz medical în Statele Unite.



    Plăci de amiloid în creier.


    Acumulările de amiloid în creier au fost o ţintă de tratament de mai mulţi ani. Un studiu recent a demonstrat că aducanumab este sigur şi a sugerat că acesta opreşte declinul memoriei.

    După un an de tratament pe pacienţii înscrişi în test, s-a constatat că, cu cât era mai mare doza de medicament, cu atât era mai puternic efectul asupra plăcilor de amiloid.

    Testele efectuate asupra memoriei au arătat şi ele efecte pozitive.

    Cu toate acestea, o parte dintre pacienţi au renunţat la administrarea acestuia în cadrul testelor, din cauza efectelor secundare, cum ar fi durerile de cap.

    Aducanumab a fost aprobat pentru uz medical în Statele Unite de către Food and Drug Administration (FDA) în iunie 2021, într-o decizie controversată care a dus la demisia a trei consilieri ai FDA.

    FDA a declarat că reprezintă primul tratament de acest fel aprobat pentru boala Alzheimer și că este primul tratament nou aprobat pentru boala Alzheimer din 2003.

    Aprobarea aducanumabului este controversată din cauza rezultatelor studiilor clinice referitoare la eficacitatea acestuia considerate de unii specialişti ambigue.

    Nu există în prezent tratamente care să interfere direct cu procesul bolii şi deci un medicament care să îi încetinească progresul, prin distrugerea acumulărilor de amiloid, ar fi un pas important.

    27 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Virusul care provoacă boala coronavirusului 2019 (COVID-19) este stabil de la câteva ore până la câteva zile în aerosoli şi pe suprafeţe, potrivit unui recent studiu realizat de cercetători din Statele Unite.
    Cercetătorii de la Salk Institute şi Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) au descoperit o clasă neidentificată anterior de grăsimi produse în corpul uman, care poate proteja împotriva diabetului zaharat.
    Analize genetice detaliate sugerează că unul dintre principalele tipuri de cancer de sânge nu este una, ci 11 boli distincte.
    O aplicaţie, folosită pentru a colecta date pentru algoritmi de învăţare automată, care ar putea detecta automat dacă o persoană suferă de COVID-19 analizând sunetul vocii, respiraţia şi tusea, a fost lansată de cercetători de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.
    Un program al HarvestPlus, care a ajutat agricultorii din Mozambic să crească culturile de cartofi dulci, bogaţi în vitamina A, a redus rata de diaree la copii cu 40 până la 50 de procente, conform unui studiu realizat la International Food Policy Research Institute.
    Un recent studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Illinois, Statele Unite, a constatat că acizi graşi mononesaturaţi, o clasă de substanţe nutritive găsite în uleiurile de măsline, nuci şi avocado, influenţeză inteligenţa.