Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Adulţii ai căror părinţi s-au separat în timpul copilariei prezintă o stare de sănătate mai slabă
O echipă de psihologi de la Universitatea Carnegie Mellon, din Statele Unite, a descoperit că adulţii ai căror părinţi s-au separat şi nu au mai colaborat unii cu alţii în timpul copilăriei au fost de trei ori mai predispuşi să dezvolte o răceală atunci când au fost expuşi intenţionat unui virus care dă răceală, faţă de adulţii ai căror părinţi au rămas împreună sau s-au separat, dar au continuat să comunice.
Experientele stresante din viaţa timpurie afectează fiziologia şi procesele inflamatorii, fapt ce creşte riscul unei sănătăţi mai precare şi a unor boli cronice.
Acest studiu este un pas înainte în înţelegerea modului în care stresul de familie din timpul copilăriei poate influenţa o predispozitie a copilului la boli, 20-40 de ani mai târziu.
Pentru acest studiu, 201 de adulţi sănătoşi au fost puşi în carantină şi expuşi experimental la un virus care provoacă o răceală obişnuită şi monitorizaţi timp de cinci zile pentru dezvoltarea unei afecţiuni respiratorii.
Rezultatele au arătat că adulţii, ai căror părinţi au trăit separaţi şi nu au mai comunicat niciodată în timpul copilăriei lor, au avut de mai mult de trei ori mai multe şanse de a dezvolta o răceală în comparaţie cu cei proveniţi din familiile intacte.
Riscul crescut a fost datorat, parţial, inflamaţiei crescute ca răspuns la o infecţie virală.
Echipa a constatat, de asemenea, că indivizii ai căror părinţi au fost separaţi, dar au comunicat între ei, nu au arătat o creştere a riscului în comparaţie cu cei proveniţi din familiile intacte.
Rezultatele vizează sistemul imunitar ca vehicul important al impactului negativ pe termen lung al conflictelor timpurii din familie.
Ele sugerează, de asemenea, că nu toate divorţurile sunt la fel, continuarea comunicării între părinţi atenuând efectele dăunătoare ale separării asupra stării de sănătate a copiilor.