Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Alergiile omului modern sunt o moştenire foarte veche
Alergiile omului modern provin din genele moştenite de la neanderthalieni şi denisovani, veri dispăruţi ai oamenilor, ca urmare a încrucişării cu aceştia acum aproximativ 40000 ani, conform unui studiu realizat de Institutul Max Planck din Germania.
Aceste încrucişări preistorice au făcut ca toţi oamenii moderni, cu excepţia africanilor, să moştenească între 1 şi 6% din genele hominidelor vechi, triburi care trăiau în Siberia.
Trei dintre aceste gene primite, două de la neanderthalieni şi una de la denisovani, sunt mai frecvent întâlnite la oamenii moderni şi joacă un rol important în sistemul imunitar.
Dar aceste gene sunt de asemenea responsabile şi pentru sensibilitatea excesivă a sistemului imunitar, care provoacă alergii.
Cei care deţin astfel de gene sunt astfel mai predispuşi la astm, febra fânului şi alte alergii.
Aceste gene au fost probabil transmise oamenilor moderni, atunci când primele grupuri au părăsit Africa pentru a veni în Europa, acum aproximativ 50000 de ani. Aici ei s-au încrucişat cu neanderthalienii deja stabiliţi în Eurasia.
Încrucişarea cu oamenii arhaici a avut implicaţii practice pentru oamenii moderni, cele mai evidente fiind adaptarea la mediu prin îmbunătăţirea rezistenţei la agenţi patogeni şi a metabolismului pentru a digera alimente noi.
Cele mai multe adaptări au avut loc acum 13000 până la 6000 de ani, când oamenii au trecut de la stilul de viaţă de vânător-culegător la cel de agricultor.