Nutriţie / Dieta |
Alimentaţia combate simptomele artritei reumatoide
O listă de produse alimentare cu efecte benefice dovedite asupra artritei reumatoide a fost confirmată de un nou studiu realizat la Disease Biology Lab, School of Biotechnology, KIIT University, India.
Consumul regulat de fibre dietetice specifice, legume, fructe şi mirodenii, precum şi eliminarea componentelor care provoacă inflamaţii şi leziuni pot ajuta pacienţii să gestioneze efectele artritei reumatoide.
Încorporarea probioticelor în dietă poate reduce, de asemenea, progresia şi simptomele acestei boli.
Pacienţii care suferă de poliartrită reumatoidă ar trebui să treacă de la regimul omnivor, de la consumarea de alcool şi de la fumat, la diete mediteraneene sau vegane.
Poliartrita reumatoidă cauzează dureri, umflături şi rigiditate în articulaţii, afectând sever calitatea vieţii. Este dificil să se detecteze debutul precoce al bolii şi dacă este nedetectat sau diagnosticat greşit are o rată de progresie rapidă în primii câţiva ani.
Alimentele evidenţiate ca reducând progresia şi simptomele artritei reumatoide variază de la fructe, cum ar fi prune uscate, mango, grapefruit, afine şi rodii, la cerealele integrale, mirodenii ghimbir şi turmeric, precum şi uleiuri specifice şi ceai verde, suplimente de Boswellia serrata şi Withania somnifera.
Acestea pot oferi o serie de efecte benefice, cum ar fi scăderea citokinelor inflamatorii (substanţe chimice eliberate de sistemul imunitar care pot provoca probleme la pacienţii cu artrită reumatoidă), reducând rigiditatea şi durerea articulară, precum şi scăderea stresului oxidativ, capacitatea organismului de a contracara sau detoxifica substanţele chimice dăunătoare.
Un post de 7-10 zile cu aport parţial de nutrienţi, de bulion de legume, ceaiuri din plante, patrunjel, usturoi şi decoct de cartofi, suc din morcovi, sfeclă şi ţelină, cu un consum zilnic de energie controlat, urmat de un an de dietă vegană au dus la o scădere remarcabilă a articulaţiilor umflate şi dureroase.
Dieta mediteraneană, bogată în acid oleic, acizii graşi omega-3, carbohidraţi nerafinaţi şi produsele fitochimice, cu un consum ridicat de ulei de măsline, cereale, fructe, legume, peşti şi leguminoase, mai puţină carne roşie, şi includerea unei cantităţi moderate de vin roşu în dietă, este de asemenea de bază.
Componentele dietei variază în funcţie de locaţie şi de condiţiile meteorologice, astfel încât pacienţii trebuie să fie constienţi de cerintele lor nutriţionale, alergii şi orice alt istoric al bolilor legate de alimente.