Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Alimentaţia sănătoasă duce la o mai bună stimă de sine
Alimentaţia sănătoasă la copii este asociată cu o mai bună stimă de sine şi cu mai puţine probleme emoţionale cum ar fi faptul că au mai puţini prieteni sau că sunt necăjiţi sau agresaţi, indiferent de greutatea corporală, potrivit unui recent studiu.
Rezultatele unor cercetări efectuate la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Gothenburg, Suedia, pe 7675 de copii cu vârsta cuprinsă între doi şi nouă ani, din opt ţări europene, arată că există o legătură între obiceiurile alimentare sănătoase şi starea psihologică bună, cu mai puţine probleme emoţionale, relaţii mai bune cu alţi copii şi o mai înaltă stimă de sine.
Invers, o stimă de sine mai bună este asociată cu o mai bună respectare a orientărilor privind alimentaţia sănătoasă.
O mai bună stimă de sine a fost asociată cu aportul de zahăr conform liniilor directoare, relaţiile bune cu părinţii au fost asociate cu consumul de fructe şi legume conform indicațiilor, mai puţine probleme emoţionale au fost asociate cu aportul de grăsimi în conformitate cu liniile directoare.
Regulile sănătoase privind dieta includ limitarea consumului de zahăr rafinat, reducerea consumului de grăsimi şi consumul de fructe şi legume.
Autorii au descoperit că aportul de peşte conform recomandărilor (de 2-3 ori pe săptămână) a fost de asemenea benefic.