Nutriţie / Dieta |
O alternativă sănătoasă la pâinea albă
GH. MĂNOIU | 1 DECEMBRIE 2022
Echipa de nutriţionişti de la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Bangalore, India, a creat pâinea din mei, o variantă mai sănătoasă la pâinea din grâu rafinat.
Cercetătorii au folosit tipuri de mei cu seminţe mici, bogate în nutrienţi, cultivate pe suprafeţe mici pentru mâncare: Eleusine coracana, Setaria italica, Paspalum scrobiculatum, Panicum miliaceum, Panicum sumatrense, Echinochloa utilis.
Pâinea din mei este ideală pentru diabetici.
Având un indice glicemic scăzut, nu creşte rapid nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, este bogată în fibre, spre deosebire de pâinea albă.
Proteina conţinută în aceste specii este asemănătoare cu cea din grâu, dar seminţele lor sunt mai bogate în niacin, vitamina B6, calciu, fier, potasiu, magneziu şi zinc.
Ele nu conţin gluten şi de aceea, în mod obişnuit, nu se foloseau până acum la fabricarea pâinii. Din acelasi motiv sunt un bun aliment pentru cei cu boala celiacă sau alte forme de alergii sau intoleranţe la grâu.
Universitatea a obţinut însă, după patru ani de cercetări, o tehnologie de producere şi urmează să o folosească şi pentru a face alte produse consumate de populaţia de la oraşe: chifle, blat pentru pizza etc.