Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    America a fost descoperită de mai multe ori?

    Dacă înainte de Columb, oamenii au ajuns în America o dată sau de mai multe ori, este o întrebare la care arheologii tânjesc de mult timp să găsească răspunsul şi poate că noile dovezi genetice din Peru ar putea încheia dezbaterea.



    Oamenii de ştiinţă au analizat ADN-ul prelevat de la cele cinci persoane antice care au trăit acolo acum 9000 de ani. Foto: Ashraful Islam/Unsplash


    O echipă de oameni de ştiinţă condusă de Lars Fehren-Schmitz de la Universitatea din California, Santa Cruz, în colaborare cu Muzeul Naţional de Arheologie, Antropologie şi Istorie Peruană din Lima încearcă să rezolve problema.

    În anii 1950 şi 1960, arheologul peruan Augusto Cardich a descoperit rămăşiţe umane într-un adăpost cocoţat pe o stâncă înaltă în Anzi.

    Oamenii de ştiinţă au analizat ADN-ul prelevat de la cele cinci persoane antice care au trăit acolo acum 9000 de ani.

    Datarea rămăşiţelor face ca grupul, care include un copil în vârstă de 2 ani şi o femeie, să fie printre primii oameni care au trăit la mare altitudine oriunde pe planetă.

    Prin căutarea de markeri în analiza lor genetică, cercetătorii sperau să afle dacă aceştia au fost rude cu primii migranţi în Arctica.

    Anterior, caracteristici ale oaselor vechilor peruani semnalau mai multe migrații, dar noile dovezi genetice sugerează că a fost doar una până la Columb.

    Chiar şi aşa, nu toţi oamenii de ştiinţă sunt convinşi, unii spunând că cercetarea este neconcludentă. Poate, spun ei, ar trebui să privim nu doar la liniile genetice ale oamenilor, ci şi la cele ale culturilor lor, cum ar fi porumbul şi cartoful.

    12 IUNIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cel puţin 11 insule din Arhipelagul Insulelor Solomon de Nord au dispărut în ultimele decenii, sau se confruntă cu o eroziune severă.
    Marea Britanie va stabili cea mai mare rezervaţie maritimă continuă din lume în jurul Insulelor Pitcairn, într-un efort de protejare a vieţii din ocean de activităţile de pescuit ilegale.
    O erupţie vulcanică submarină a creat o nouă insuliţă lângă insula Nishinoshima din grupul Ogasawara, la aproximativ 1000 km Sud de Tokio. Insuliţa este o bucată ovală de teren de 200 metri lungime.
    Seismul din Nepal a făcut că Muntele Everest să piardă 2,5 centimetri din înălţime, conform cu ultimele date recepţionate de la sateliţii Agenţiei Spaţiale Europene.
    Bucăţi de brânză găsite pe gâtul şi pieptul unor mumii descoperite în River Cemetery Number Five din deşertul Taklamakan, China, sunt cele mai vechi din lume. Această brânză datează din anul 1615 î.Hr. Este o varietate fără lactoză şi a fost produsă de crescătorii de turme ai unei civilizaţii din Epoca Bronzului.
    Un grup de arheologi indonezieni de la National Archeology Center, Yogyakarta Archeology Center şi Yogyakarta Diving Center au descoperit în Marea Java, la aproximativ 100 kilometri de insula Karimunjawa, o epavă ce se crede că aparţine unui submarin german scufundat în al Doilea Război Mondial.