Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Amintirile bolnavilor de Alzheimer ar putea fi recuperate

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia, Statele Unite, au descoperit că amintirile animalelor de laborator cu boala Alzheimer pot fi recuperate prin stimulare optogenetică, adică prin utilizarea luminilor.



    Neuroni.


    Acest lucru ar putea schimba înţelegerea noastră asupra bolii, de la ideea că ea distruge amintirile, la conceptul că perturbă pur şi simplu mecanismele de rechemare.

    Rezultatele au fost obţinute prin compararea animalelor de testare cu cele cărora li s-a indus o boală similară cu Alzheimer-ul uman.

    În primul rând, anumite părţi ale creierului au fost proiectate să lumineze galben în timpul stocării memoriei şi roşu în timpul reamintirii memoriei.

    Apoi, animalele au fost expuse la mirosul de lămâie urmat de un şoc electric, o asociere a doi stimuli.

    O săptămână mai târziu, au fost expuse din nou mirosului de lămâie: strălucirile roşii şi galbene ale animalelor sănătoase s-au suprapus şi au arătat frică, dovedind că accesează amintirile corecte.

    Studiul ar putea revoluţiona cercetarea şi tratamentul bolii Alzheimer, ducând la dezvoltarea de noi medicamente pentru a ajuta la recâştigarea amintirilor.

    Cu toate acestea, întrebarea crucială este dacă creierul animalelor folosite în laborator şi boala Alzheimer indusă artificial sunt suficient de asemănătoare cu varianta umană astfel încât rezultatele să fie semnificative din punct de vedere medical.

    Oamenii pierd mai mulţi neuroni decât animalele în cursul bolii Alzheimer şi ar fi extrem de dificil vizarea anumite amintiri, deoarece creierul uman este mult mai complicat.

    19 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O abordare promiţătoare pentru controlul colonizării bacteriene cu Staphylococcus aureus la oameni - folosind un probiotic în loc de antibiotice - a fost sigură şi foarte eficientă într-un studiu clinic de fază 2.
    Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, au descoperit că virusurile sunt mai periculoase atunci când îşi infectează victimele dimineaţa.
    În urma celui mai mare studiu efectuat până în prezent, s-a constatat că administrarea de suplimente cu vitamina B12 şi acid folic nu pare să micşoreze riscul de a dezvolta demenţa la persoanele sănătoase.
    Inginerii de la Universitatea Purdue, din Statele Unite, au creat o metodă de tratament cu laser care ar putea transforma orice suprafaţă metalică într-un ucigaş rapid de bacterii, doar oferind suprafeţei metalului o textură diferită.
    Oamenii de ştiinţă, din 39 de națiuni, atrag atenţia asupra efectelor nocive asupra sănătăţii ale radiaţiilor telefoanelor mobile care dau cancer, modificări genetice şi de reproducere, precum şi probleme de învăţare şi deficite de memorie.
    Ritmurile undelor cerebrale dintre doi oameni care participă la o conversaţie încep să se sincronizeze, conform unui nou studiu. Potrivit oamenilor de ştiinţă această sincronizare poate fi un factor cheie în înţelegerea limbajului şi a comunicării interpersonale.