Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Amintirile bolnavilor de Alzheimer ar putea fi recuperate
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia, Statele Unite, au descoperit că amintirile animalelor de laborator cu boala Alzheimer pot fi recuperate prin stimulare optogenetică, adică prin utilizarea luminilor.
Acest lucru ar putea schimba înţelegerea noastră asupra bolii, de la ideea că ea distruge amintirile, la conceptul că perturbă pur şi simplu mecanismele de rechemare.
Rezultatele au fost obţinute prin compararea animalelor de testare cu cele cărora li s-a indus o boală similară cu Alzheimer-ul uman.
În primul rând, anumite părţi ale creierului au fost proiectate să lumineze galben în timpul stocării memoriei şi roşu în timpul reamintirii memoriei.
Apoi, animalele au fost expuse la mirosul de lămâie urmat de un şoc electric, o asociere a doi stimuli.
O săptămână mai târziu, au fost expuse din nou mirosului de lămâie: strălucirile roşii şi galbene ale animalelor sănătoase s-au suprapus şi au arătat frică, dovedind că accesează amintirile corecte.
Studiul ar putea revoluţiona cercetarea şi tratamentul bolii Alzheimer, ducând la dezvoltarea de noi medicamente pentru a ajuta la recâştigarea amintirilor.
Cu toate acestea, întrebarea crucială este dacă creierul animalelor folosite în laborator şi boala Alzheimer indusă artificial sunt suficient de asemănătoare cu varianta umană astfel încât rezultatele să fie semnificative din punct de vedere medical.
Oamenii pierd mai mulţi neuroni decât animalele în cursul bolii Alzheimer şi ar fi extrem de dificil vizarea anumite amintiri, deoarece creierul uman este mult mai complicat.