Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Amintirile pierdute în Alzheimer ar putea fi recuperate

    Este posibil ca cei care suferă de boala Alzheimer să nu-şi fi pierdut amintirile, ci doar să aibă dificultăţi la accesarea lor, şi un posibil tratament le-ar putea face din nou accesibile.



    Stimularea creierului cu lumină albastră.


    Cercetările realizate de RIKEN-MIT Center for Neural Circuit Genetics, Statele Unite, au arătat că prin stimularea cu lumină albastră a unor zone ale creierului, animalele de laborator şi-au activat amintiri care erau până atunci indisponibile.

    Rezultatele oferă unele dintre primele dovezi că boala Alzheimer ar putea să nu distrugă amintirile, ci să le facă inaccesibile, cel puţin în stadiile incipiente ale bolii.

    Prin examinarea structurii fizice a creierului animalelor folosite în laborator, cercetătorii au remarcat faptul că exemplarele afectate de Alzheimer au avut mai puţini "spini" sau "conducte" prin care se formează conexiunile sinaptice.

    Prin stimulare repetată cu lumină a crescut numărul de spini la niveluri asemănătoare cu cele ale exemplarelor sănătoase. Astfel, amintirile au fost recuperate şi simptomele bolii Alzheimer au dispărut.

    Stimularea optică a celulelor creierului este o tehnică numită optogenetică şi implică inserarea unei gene speciale în neuroni pentru a-i face sensibili la lumină albastră, şi apoi stimularea anumitor părţi ale creierului.

    Optogenetica a fost anterior utilizată în tratamentele psihoterapeutice pentru boli mentale, cum ar fi depresia şi tulburarea de stres post-traumatic.

    17 NOIEMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la Gurdon Institute din Cambridge au dat naştere la forme primitive de spermă artificială şi ovule din celule stem, într-o performanţă medicală care ar putea schimba înţelegerea bolilor legate de vârstă şi a problemelor de fertilitate.
    Dacă, până acum, schizofrenia a fost legată de factori de mediu şi genetici, un nou studiu realizat la Şcoala de Medicină Veterinară a Universităţii din Pennsylvania, leagă o cincime din cazurile temutei maladii, de infectarea cu Toxoplasma gondii, un parazit transmis prin sol, carne insuficient gătită şi fecale de pisică.
    Cercetătorii de la Appalachian State University Human Performance Laboratory, Statele Unite, au descoperit că planta Rhodiola rosea protejează alergătorii de maraton împotriva infecţiei virale.
    Un compus găsit în alimente comune, cum ar fi strugurii roşii şi arahide, poate ajuta la prevenirea declinului memoriei legat de vârstă.
    Conform cercetărilor făcute de oamenii de ştiinţă de la Harvard School of Public Health, bolnavii în stadii incipiente ale sclerozei multiple ar putea să stopeze evoluţia bolii printr-un aport crescut de vitamina D.
    Consumul de brânză nu ridica nivelul colesterolului unei persoane şi ar putea ajuta la pierderea în greutate, conform unui nou studiu efectuat în Irlanda.