Nutriţie / Plante și produse din plante |
Amla, o regină a medicinei Ayurveda
Amla (Phyllanthus emblica, agrișa indiană, Indian gooseberry), este unul dintre fructele cele mai bogate în antioxidanți. Ocupă un loc semnificativ în Ayurveda, sistemul tradițional indian de medicină, și poate fi folosit sub formă proaspătă, uscată sau congelată.
Amla este un rasayana1 deoarece armonizează cele trei dosha.2
Fructele Amla sunt bogate în acid ascorbic (vitamina C) și au un gust amar, care poate fi atribuit densității mari de ellagitanin.
Ellagitaninul (ET) face parte dintr-un grup larg de compuși bioactivi (polifenoli) care se găsesc în diferite alimente pe bază de plante, inclusiv rodii, zmeură, căpșuni, nuci și migdale.
Când sunt ingerate, ET-urile sunt hidrolizate în stomac rezultând acidul elagic.
Acidul elagic a fost studiat pentru beneficiile sale potențiale pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației, combaterea cancerului, reducerea obezității și îmbunătățirea complicațiilor legate de obezitate, cum ar fi arterioscleroza, boala ficatului gras nealcoolic, rezistența la insulină, diabetul de tip 2 și protejarea funcției creierului.
Studiile in vitro și in vivo sugerează că extractele din fructele amla posedă proprietăți anticanceroase puternice.
Se crede că bioactivitatea acestui extract este mediată în principal de polifenoli, în special taninuri și flavonoide.
Cu toate acestea, rămâne neclar cum polifenolii amla pot prezenta atât proprietăți de prevenire a cancerului, cât și proprietăți antitumorale.
Amla poate avea efecte comparabile cu statinele, dar fără efectele secundare asociate.
Într-un mic studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, care a implicat 98 de pacienți cu dislipidemie, s-a constatat că lipidele majore, cum ar fi colesterolul total (TC), trigliceridele (TG), colesterolul cu densitate mică (LDL-C) , și colesterolul cu densitate foarte scăzută (VLDL-C), au fost semnificativ reduse în grupul amla comparativ cu grupul placebo.
Mai mult, a existat o reducere notabilă cu 39% a indicelui aterogen3 în grupul amla.
Raportul dintre Apo B și Apo AI4 a arătat, de asemenea, o reducere mai mare în grupul amla comparativ cu grupul placebo.
Cu toate acestea, acest rezultat necesită confirmare într-un studiu mai amplu.
În concluzie, studiul a indicat că extractul de amla prezintă un potențial semnificativ în reducerea nivelurilor de TC și TG, precum și a raporturilor lipidice, AIP5 și Apo B/Apo AI la persoanele cu dislipidemie, sugerând potențialul său în tratarea atât a dislipidemiei generale, cât și a diabetului.
Este de remarcat faptul că un singur agent capabil să reducă atât colesterolul, cât și TG este rar și, spre deosebire de statine, reducerea colesterolului se realizează fără reducerea concomitentă a CoQ10.
Unele persoane găsesc că fructele amla sunt aproape necomestibile datorită naturii lor foarte astringente, acre și fibroase.
Folosirea amla în băuturi sub formă de puré în combinație cu alte ingrediente, sau în formă încapsulată este o modalitate mai ușoară de a-l face mai palatabil, păstrând în același timp beneficiile.
Note
1. Rasayana este un cuvânt sanscrit care se traduce prin „calea esenței”. În Ayurveda, se referă la o terapie tradițională care restabilește vitalitatea organismului, previne îmbătrânirea, îmbunătățește sănătatea mintală, memoria și imunitatea.
2. Ayurveda consideră existența a trei tipuri principale de corp asociate cu anumite principii dinamice (dosha): vata, pitta și kapha, care răspund la gândurile, emoțiile, mediul și acțiunile unei persoane.
• Vata este elementul aer și guvernează mișcarea. Se caracterizează prin natura mobilă a aerului.
• Pitta este elementul foc și apă și reglează metabolismul. Se caracterizează prin natura transformatoare a energiei focului.
• Kapha este o combinație a elementelor pământ și apă, și gestionează asimilarea în organism.
3. Indicele aterogen: raportul dintre trigliceride și colesterol-HDL, un indicator puternic pentru prezicerea riscului de boli cardiovasculare.
4. Apolipoproteina AI (ApoAI) este o proteină care reprezintă aproximativ 70% din particulele de lipoproteine de înaltă densitate (HDL). ApoAI este produsă în ficat și exportată în circulație, unde capătă lipide și devine HDL. Apolipoproteina B (ApoB) este componenta proteică principală a lipoproteinei cu densitate joasă (LDL). Creșterea ApoB și scăderea ApoAI sunt asociate cu risc crescut de boli cardiovasculare.
5. AIP este un raport dintre toate particulele aterogene (non-HDL-C) și toate particulele anti-ateroscleroză (HDL-C). S-a demonstrat că se corelează cu boli asociate cu dislipidemie, inclusiv: sindrom metabolic, rezistență la insulină, boli cardio-vasculare.