Ştiri / Ştiinţă |
Analiza inimii imbalsamate a lui Richard Inima de Leu
O echipa de criminalisti, biologi si antropologi, au efectuat o analiza completa a inimii imbalsamate a regelui englez Richard I, pentru a vedea, in premiera, cum se imbalsamau organele, si in special inima, in anul 1199.
Richard I, a fost rege al Angliei si un comandant crestin important in cea de a treia cruciada. Aici a luptat cu succes impotriva la fel de celebrului sultan Saladin. Datorita curajului de care a dat dovada in lupta, a fost numit Inima de Leu.
Richard Inima de Leu a murit pe 6 aprilie 1199 in timpul asediului castelului Châlus, in apropiere de Limoges, in centrul Frantei, la 12 zile dupa ce a fost ranit la umarul stang, in apropiere de vertebrele cervicale, de o sageata trasa de un arbaletier francez. Desi s-a speculat ca sageata era otravita, cauza mortii pare sa fi fost mai degraba o cangrena sau o septicemie.
Conform cu practicile vremii, trupul sau a fost impartit: organele interne au fost inmormantate in castelul Châlus, inima a fost imbalsamata separat si depusa in biserica Notre-Dame din Rouen, iar restul corpului a fost inhumat la Fontevraud Abbey, langa tatal sau, regele Henric II.
O caseta de plumb intacta, continand ramasitele inimii lui Richard Inima de Leu, a fost descoperita pe 31 iulie 1838 de istoricul Achille Deville, in timpul sapaturilor la catedrala din Rouen, in apropierea efigiei regelui Richard.
Cu scopul de a cunoaste mai bine contextul mortii regelui si tratamentului post-mortem care se facea in acea perioada, s-au preluat mostre din inima imbalsamata si s-au facut analize complete.
La o examinare prealabila s-a constatat existenta fibrelor textile compatibile cu perioada secolului 12-13, structuri vegetale, cristale si tesut uman, imposibil de identificat in mod clar ca fiind tesut cardiac.
S-au gasit boabe de polen de mirt, margareta, menta, pin, stejar, plop, patlagina, clopotel, probabil de la plante folosite in imbalsamare si de la plantele ce au inflorit in perioada de primavara, cand a survenit moartea si imbalsamarea regelui.
Numeroasele bacterii izolate si fungi, observate, s-a constatat ca au origini post-mortem, fara legatura cu moartea lui Richard. Nu a fost identificat nici un parazit. S-au gasit cantitati mari de plumb, staniu, urme de cupru, mercur si antimoniu, unele provenind din racla, altele fiind cunoscute cu utilizate in imbalsamare.
De asemenea s-a gasit calciu, ce a fost adaugat probabil in procesul de imbalsamare.
S-au gasit urme de compusi specifici pentru tamaie, probabil tamaie din Somalia. Au fost identificate uleiuri din plante, un produs tip creozot. Multe dintre substantele folosite sunt de inspiratie biblica, altele din necesitati practice de deshidratare, pentru a permite conservarea pe termen lung.
Este important de mentionat ca imbalsamarea a avut succes, chiar daca inima era complet pulverizata cand s-a facut analiza, acest lucru datorandu-se infiltrarii apei si alterarii metalului din care a fost facuta cutia.
Imbalsamarea s-a facut prin acoperirea completa a organului cu un amestec de material vegetal si mineral.
Aceasta este cea mai timpurie imbalsamare studiata si metoda este de mare importanta, deoarece pentru acea perioada nu exista tratate ce sa prezinte astfel de proceduri sau lucrari chirurgicale, care sa descrie metodologia si compozitiile folosite.
GH. MANOIU | 8 MARTIE 2013