Anatomie şi fiziologie
Ființele umane sunt, fără îndoială, cele mai complexe organisme de pe această planetă. »
Înainte de a intra în detalii despre diferitele sisteme ale corpului uman, este necesar să reţinem câțiva termeni utili pentru descrierea structurii corpului. Cunoașterea acestor termeni ne va face mult mai ușoară înțelegerea unităților care vor urma. »
Funcțiile corpului sunt funcțiile fiziologice sau psihologice ale sistemelor corpului. »
Sistemul osos uman este format din oase, cartilaje, ligamente și tendoane și reprezintă aproximativ 20 la sută din greutatea corpului. Există un total de 206 oase în corpul uman adult. »
Țesutul este un grup de celule care au o structură similară și care funcționează împreună ca o unitate. »
Această secțiune oferă informații detaliate despre diferitele tipuri de membrane găsite în organism. »
Există două tipuri de țesut osos: compact și spongios. »
Termenii de osteogeneză și osificare sunt adesea folosiți sinonim pentru a indica procesul de formare a osului. »
Oasele corpului sunt într-o varietate de dimensiuni și forme. »
Scheletul uman adult este format de obicei din 206 oase. »
Oasele faciale sunt zigomatice, lacrimale, nazale, maxilare, palatine, conice și vomer și mandibula nepereche. Toate oasele faciale, cu excepția mandibulei, sunt unite între ele prin suturi, astfel încât să fie imobile »
Scheletul apendicular uman este format din scheletul centurilor și scheletul membrelor. Membrul superior este atașat de centura scapulară, iar membrul inferior de centura pelviană. »
O articulație este locul în care două oase se unesc. »
Sistemul muscular este compus din celule specializate numite fibre musculare. »
Mușchiul scheletic este considerat un organ al sistemului muscular. »
În organism, există trei tipuri de mușchi: scheletici (striați), netezi și cardiaci. »
Există mai mult de 600 de mușchi în corp, care împreună reprezintă aproximativ 40 la sută din greutatea unei persoane. »
Oamenii au mușchi bine dezvoltați ai feței care permit o mare varietate de expresii faciale. »
Mușchii trunchiului îi includ pe cei care mișcă coloana vertebrală, mușchii care formează pereții toracici și abdominali și cei care acoperă ieșirea pelviană. »
Mușchii extremității superioare includ pe cei care atașează omoplatul de torace și în general mișcă omoplatul, cei care atașează humerusul de omoplat și în general mișcă brațul și cei care sunt localizați în braț sau antebraț, care mișcă antebrațul, încheietura mâinii și mâna. »
Mușchii care mișcă coapsa își au originea pe o parte a centurii pelvine și inserțiile lor pe femur. »
Sistemul nervos este principalul sistem de control, reglare și comunicare din organism. »
Deși sistemul nervos este foarte complex, există doar două tipuri principale de celule în țesutul nervos. »
Există un singur sistem nervos în organism. »
Sistemul endocrin, împreună cu sistemul nervos, funcționează în reglarea activităților corpului. »
Din punct de vedere chimic, hormonii pot fi clasificați fie ca proteine, fie ca steroizi. »
Sistemul endocrin este alcătuit din glandele endocrine care secretă hormoni. »
Glanda pituitară1 sau hipofiza este o glandă mică, de aproximativ un centimetru diametru sau de dimensiunea unui bob de mazăre. »
Glanda tiroidă este un organ foarte vascular care este situat în gât. Este format din doi lobi, câte unul pe fiecare parte a traheei, chiar sub laringe sau cutie vocală. »
Glanda suprarenală sau suprarenală este asociată cu o glandă situată în apropierea porțiunii superioare a fiecărui rinichi. »
Pancreasul este un organ lung, moale, care se află transversal de-a lungul peretelui abdominal posterior, posterior de stomac și se extinde de la regiunea duodenului până la splină. »
Gonadele, organele de reproducere primare, sunt testiculele la bărbat și ovarele la femeie. Aceste organe sunt responsabile de producerea spermatozoizilor și ovulelor, dar secretă și hormoni și sunt considerate a fi glande endocrine. »
Pe lângă glandele endocrine majore, alte organe au o anumită activitate hormonală ca parte a funcției lor. »
Sistemul cardiovascular este uneori numit sistemul sanguin-vascular, sau pur și simplu sistemul circulator. »
Inima este o pompă musculară care asigură forța necesară pentru a circula sângele în toate țesuturile din organism. »
Inima umană este un organ muscular cu patru camere, de formă și dimensiuni aproximativ ca pumnul închis al unui bărbat, cu două treimi din masă la stânga liniei mediane. »
Sângele este fluidul vieții, transportând oxigenul de la plămâni la țesutul corpului și dioxidul de carbon de la țesutul corpului la plămâni. »
Vasele de sânge sunt canalele sau conductele prin care sângele este distribuit către țesuturile corpului. »
Sistemul de conducere include mai multe componente. Prima parte a sistemului de conducere este nodul sinoatrial. »
Pe lângă faptul că formează legătura dintre artere și vene, capilarele au un rol vital în schimbul de gaze, nutrienți și deșeuri metabolice dintre sânge și celulele țesuturilor »
Vasele de sânge ale corpului sunt împărțite funcțional în două circuite distincte: circuitul pulmonar și circuitul sistemic. »
Rinichii sunt o pereche de organe vitale de a caror functionare depinde pastrarea curata a sangelui si echilibrul substantelor chimice. Intelegerea modului de functionare a rinichilor poate ajuta la mentinerea sanatatii acestora. »
Sistemul urinar lucreaza cu plamanii, pielea si intestinele – fiecare dintre acestea excreta de asemenea reziduuri – pentru a pastra substantele chimice si apa din corp in echilibru. »
Sistemul digestiv cuprinde tractul digestiv – o serie de organe cavitare unite printr-un tub lung, rasucit care porneste de la gura spre anus – si alte organe care ajuta corpul in descompunerea si absorbtia alimentelor. »