Ştiri / Ştiinţă |
Anghilele electrice exercită un control de la distanţă asupra prăzii
Un nou studiu arată că anghilele (o categorie de peşti cu o formă asemănătoare şerpilor) folosesc şocuri electrice pentru a exercita controlul la distanţă asupra victimelor lor. Descărcările electrice activează de la distanţă neuronii care controlează muşchii, determinând contracţii involuntare ale musculaturii peştilor ascunşi, ce îşi trădează astfel prezenţa.
Anghile electrice, aceste vietăţi de pradă periculoase, din America de Sud, pot trimite un şoc electric puternic, de sute de volţi asupra prăzii, dar această abilitate nu este folosită numai pentru a ameţi peştii.
In timpul vânătorii, anghilele transmit periodic două impulsuri de înaltă tensiune separate printr-o pauză de două milisecunde, provocând o contracţie involuntară puternică la prada ascunsă în apropiere.
Anghilele, extrem de sensibile la mişcările apei, pot detecta mişcarea cauzată de contracţie, găsind astfel locaţia peştelui.
Există şi o a treia utilizare a energiei electrice.
Anghilele emit periodic un impuls de joasă tensiune care pare să lucreze ca un sistem radar pentru navigarea în apa întunecată şi tulbure.
Anghila electrica, (Electrophorus electricus), numită şi ţipar electric, nu este, în ciuda numelui, nici ţipar şi nici anghilă adevărată, ci mai degrabă apropiată de somn.
Ea este un peşte electric, cu un trup serpentiform şi cap aplatizat, ce poate ajunge la lungimi de 1,8 - 2,5 metri în bazinele râurilor Amazon şi Orinoco.
Posedă organe electrice cu celule specializate numite electrocytes, care servesc ca baterii biologice şi pot genera o descărcare electrică de până la 650 volţi.