Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Antibiotice mai puțin toxice

    Cercetătorii de la Universitatea São Paulo, Brazilia, au făcut un pas crucial către producerea unor forme mai sigure ale gentamicinei antibiotice, utilizată pe scară largă pentru a trata infecțiile bacteriene.



    Antibiotice mai puțin toxice Foto: Wikimedia


    Echipa a explorat formarea componentelor care alcătuiesc medicamentul, descoperind noi modele care pot fi folosite pentru a crea versiuni mai puțin toxice.

    Deși gentamicina este destul de eficientă ca unguent pentru infecțiile cutanate, utilizarea sa în alte tratamente este încă limitată din cauza potențialei toxicități, în special pentru rinichi și urechi.

    Produsă de bacteria Micromonospora purpurea, gentamicina este compusă din cinci molecule, fiecare cu niveluri diferite de activitate antibiotică și toxicitate.

    Cercetătorii explică că separarea și înțelegerea acestor molecule sunt fundamentale pentru îmbunătățirea medicamentului.

    Cercetarea s-a concentrat pe o etapă cheie în producerea a două dintre aceste cinci componente, care au structuri foarte asemănătoare, dar diferă doar printr-o rearanjare atomică.

    Acest proces este catalizat de enzima GenB2, care transformă gentamicina C2 în C2a. Fără această enzimă, gentamicina C2a nu s-ar forma, iar medicamentul ar avea doar patru componente.

    Chiar și mici variații ale acestui proces pot afecta atât eficacitatea, cât și toxicitatea antibioticului.

    Investigând structura și funcția GenB2, cercetătorii au descoperit că enzima funcționează într-un mod unic folosind vitamina B6 pentru a cataliza reacțiile.

    Deși și alte epimeraze folosesc această vitamină, GenB2 are o structură tridimensională distinctă și un comportament unic, folosind un aminoacid rar, cisteina, care nu este conservat în alte enzime din această clasă.

    Potrivit autorilor, descoperirile deschid noi căi pentru dezvoltarea unor versiuni mai sigure și mai selective ale gentamicinei.

    11 NOIEMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu al cercetătorilor de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Elveția, a evidențiat riscurile pentru sănătate date de substanțele chimice din produsele de îngrijire personală, care pot genera poluanți nocivi atunci când sunt utilizate în interior.
    Riscul de a dezvolta ateroscleroză poate începe mult mai devreme în viață decât se credea anterior, subliniind nevoia de a menține nivelul de colesterol scăzut chiar și atunci când suntem tineri, arată noi cercetări.
    Un studiu efectuat la Centrul Medical al Universității Leiden, din Olanda, a constatat că persoanele care preferă să se culce târziu și să se trezească târziu, prezintă un risc mult mai mare de a dezvoltă diabet zaharat de tip 2 decât cei cu modele de somn obişnuite.
    O echipă de cercetători de la Universitatea din Granada și de la Universitatea din Sevilla, Spania, a publicat un studiu în care inteligența artificială este concepută pentru a îmbunătăți predicția migrației celulare în cancerul de sân.
    Dacă un copil nu a crescut corespunzător în uter, există un risc crescut de afecțiuni precum paralizia cerebrală la sugari şi anxietate, depresie, autism și schizofrenie mai târziu în viață.
    Un studiu din 2024 indică faptul că consumul de alge marine Ecklonia cava ar putea încetini sau preveni boala Parkinson, oferind speranță pentru noi abordări dietetice pentru gestionarea afecțiunii.