Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Antibioticele legate de cancerul intestinal
Persoanele care iau antibiotice o perioadă lungă de timp sunt mai predispuse să dezvolte polipi intestinali, care pot fi un precursor al cancerului intestinal.
Acest studiu se adaugă altor dovezi care vizează faptul că bacteriile din intestin ar putea juca un rol în dezvoltarea tumorilor.
Polipii intestinali sunt creşteri mici pe mucoasa intestinului şi sunt frecvenţi.
În majoritatea cazurilor, aceştia nu provoacă nici un simptom şi nu devin canceroşi, dar unii se transformă în cancer dacă sunt lăsaţi netrataţi.
Cercetătorii au descoperit că persoanele, cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani, care au luat antibiotice mai mult de două luni au fost mai predispuse să fie diagnosticate mai târziu cu anumite tipuri de polipi intestinali, cunoscuţi ca adenoame, comparativ cu cei care nu au luat antibiotice pe termen lung.
Studiul nu arată însă câţi polipi au devenit canceroşi, iar cercetarea nu a demonstrat că antibioticele conduc la dezvoltarea cancerului şi nu bacteriile pentru care antibioticele sunt folosite.
Antibioticele modifică în mod fundamental flora intestinală, prin reducerea diversităţii şi a numărului de bacterii şi prin reducerea rezistenţei la bacterii ostile.
Rezultatele, dacă vor fi confirmate de alte studii, sugerează necesitatea de a limita utilizarea antibioticelor şi a surselor de inflamaţie, care pot conduce la formarea de tumori.
Orice lucru care tulbură bacteriile intestinale, cum ar fi modificările dietei, inflamaţia sau utilizarea antibioticelor, ar putea avea un impact asupra sănătăţii.
Riscul de cancer intestinal depinde de multe lucruri, între care un istoric familial de cancer intestinal, dieta, alcoolul şi fumatul sunt numai câteva.