Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Editura Global Info / Literatură

    Anton Bacalbaşa

    Geograful Gorjan

    Polemică postumă, ruşinoasă şi plină de adevăruri goale


    Dacă este o ştiinţă care mă plictiseşte pe mine grozav, e, desigur, geografia. Am profesat pentru ea întotdeauna un dispreţ suveran, şi cu drept cuvânt. Căci să vă spun păcatul:

    Pe vremea când eram eu băiat, la noi la şcoală, ne dădea domnu să învăţăm geografie după cartea lui August Gorjan. Cartea asta e aşa de drăcoasă, încât autorul ei a ajuns general; iar eu, care n-am putut-o pricepe, am rămas un nepricopsit.

    Acuma, fiindcă m-am pornit pe destăinuiri intime, daţi-mi voie să vă citez şi dumneavoastră câte ceva din geografia pe care am învăţat-o eu când eram un copil, odată, mic ca dumneata.

    ***

    Deschidem cartea la întâmplare. De pildă, la pagina 9:


    Apa este licuidul care acopere trei din cinci părţi alle suprafaçiei pământului.


    Cu alte cuvinte, când îţi aduce madama un pahar cu apă, iei ,,licuidul" în mână, te uiţi să vezi dacă acopere trei din cinci parţi ,,.alle suprafaçiei" pământului, şi, dacă da, atunci zici că-i apă. Dacă nu, să ştii că-i gaz. Dar ţara ştiţi ce este? Să vă spună tot don August Gorjan:


    Regiune (Ţéră sau statu) este tot pămêntulǔ a căruia locuitori se suppunǔ de ordinariǔ acelluiiaşi guvernămêntǔ, care se numesce naţiă séǔ popor; avêndǔ mai toţi aceea-aşi limbă şi legi şi alle cărei differite părţi sunt împreunate şi cunoscute sub acellǔ-aşi nume comunǔ.


    Sau, mai bine, dacă vezi mai mulţi oameni având aceeaşi limbă şi cu diferite părţi împreunate, scoate-ţi căciula, Ghilă, că aia-i naţiă! Asta se mai cheamă şi altfel pe româneşte, dar s-o lăsăm încurcată şi să vedem mai bine ce o fi Europa, de care auzim atâta vorbindu-se pe la întruniri.


    Europa este o peninsulă a Asiei appusală şi cea mai mică parte a lumii!


    Ba bine că nu! Dacă n-ar fi fost Asia, rămânea Europa fără definiţie; aşa, însă, noi ştim că ea este o peninsulă a Asiei şi cea mai mică parte a lumii, mai mică chiar decât Mizilul. Dar, aşa mititică cum e, Europa are destul loc pentru ca proştii să avanseze în ea.

    Să fugim deci de ea şi să facem o vizită în America.

    Mai întâi să vă recomand pe americani. Ştiţi cine sunt americanii?


    Americanii suntǔ păgâni şi se numesc eschimoşi.


    Uit-aşa, de necaz! N-aţi ştiut asta pân-acuma? Eu am cunoscut chiar pe unul Edison, un eschimos de-ăia urâţii, care a inventat fonograful şi câte şi mai câte drăcii, că de aia l-a făcut statu eschimos!

    Să părăsim însă geografia propriu-zisă şi să trecem la alte capitole.

    De pildă, să vă spun ce e clima, fiindcă poate să vă prindă bine vreodată:


    Întinderea unei ţêri coprinsă între doue paralele şi ai cărei locuitori au dilele mai lungi séǔ mai scurte decâtǔ a vecinilorǔ lorǔ se numesce climă.


    Vorba ăluia: trage birja în pivniţă, că mi-e dor de A. Gorjan!

    Ca să afli ce-i clima, iei o ţară şi o vâri pentru 24 de ore între două paralele. După aia, faci o anchetă pe la cetăţeni şi-i întrebi:

    — Măi leat, cum ţi-s ţie zilele? Mai lungi ori mai scurte decât ale vecinilor?

    Şi ori or fi mai lungi, ori mai scurte, tot un drac; tu îi zici climă, ca prostu, după aia saluţi, şi mergi să găseşti o sferă... paralelă.

    Pentru asta nu faci un drum lung. Ci întorci numai la pagina 104 a Geografiei lui Gorjan, şi poftim sfera paralelă:


    Sfera este paralelă cândǔ este pusă astǔ—felǔ ca ecuatorulǔ să fîe paralelǔ cu orizontulǔ, şi popolii cari locuiesc polii aǔ acéstă posiţie a sferei.


    Să mă baţi la... popòl dacă am înleles vreo buchie. Pe ăia care stau cu popolul întors la orizon şi cu ecuatorul pe dos îi presupun eu niţel, fiindcă am mai citit nişte cărţ de astea de măscări; dar tot n-am înţeles cu cine e paralelă pârlita aia de sferă.

    Să trecem dar în alte sfere. Bunăoară, să vă probez că pământul este rotund. Geografia iubitului meu Gorjan ne învaţă aşa:


    Cândǔ cineva se apropie de unǔ munte, i se vede mai întêiǔ vârfulǔ, pe urmă mediǔ-loculǔ şi apoi pòlele lui.


    Adică, o iei rara spre munte. Atunci ţi se vede „vârfulǔ", pe urmă „mediǔ-loculǔ", şi la urmă hop şi poalele. Se înţelege, să nu-ţi dai poalele peste cap, că atunci curat că se vede rotund!

    ***

    Şi acum, spuneţi-mi dacă eu, om serios, incapabil să citesc altceva decât Biblia şi pe Moş Teacă, puteam să învăţ o ştiinţă ca Geografia, care ne vorbeşte lucruri de ruşine şi ne arată la orizon gogeamite popolul paralel cu ecuatorul şi cu alte infamii ejusdem farinae!

    A trebuit să se găsească un ministru ca V. A. Urechiă, care să pună patriotismul mai presus de geografie, pentru ca să aprobe această operă română „fiindǔ folositóre junimei studióse". Ca patriot, salut şi eu pe d. V. A. Urechiă; dar vorba e că, oricum, don general Gorjan prea a înaintat spre munte şi i s-a văzut ecuatorul!




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA