Ştiri / Ştiinţă |
Apa din adâncurile Pământului, mai multă decât în oceane
GH. MĂNOIU | 19 OCTOMBRIE 2023
Cercetătorii de la Northwestern University şi University of New Mexico aduc dovezi ale existenţei apei legată de rocile din mantaua Pământului de sub Statele Unite ale Americii, care ar reprezenta cel mai mare rezervor de apă de pe planetă.
Oamenii de ştiinţă au găsit pungi de magmă situate la peste 600 km sub America de Nord, o posibilă dovadă a prezenţei apei la această adâncime.
Descoperirea sugerează că apa de la suprafaţă poate ajunge la mari adâncimi, cauzând topirea parţială a rocilor găsite adânc în manta.
S-a speculat mult timp că apa este prinsă într-un strat stâncos din mantaua Pământului situat între mantaua inferioară şi mantaua superioară, la adâncimi între 400 şi 700 km.
Apa este stocată în roci cum ar fi cele care conţin mineralul ringwoodit, care este ca un burete, de unde iese când acesta ajunge mai adânc în mantaua inferioară şi sub presiune mare.
Acest lucru face ca roca la limita dintre zona de tranziţie şi mantaua inferioară să se topească parţial, proces numit topire prin deshidratare.
Cercetătorii au folosit date furnizate de o reţea de seismometre, USArray, pentru a investiga structura crustei profunde şi a mantalei.
Topirea rocilor la aceasta adâncime este un fapt remarcabil, deoarece cele mai multe procese de topire în manta se produc la cel mult 80 km.
Această apă de mare adâncime nu este într-o formă familiară pentru noi, nu este lichidă, gheaţă sau vapori. Este apă prinsă în interiorul structurii moleculare a mineralelor.
În cazul în care doar unu la sută din greutatea rocilor din manta situate în zona de tranziţie este apă, aceasta ar fi echivalentă cu aproape de trei ori cantitatea de apă din oceane.
Există un circuit al apei care ajunge la mari adâncimi şi este posibil ca apa de suprafaţă să provină de fapt de acolo.