Ştiri / Ştiinţă |
Apă pe o planetă îndepărtată de mărimea lui Nepun
O atmosferă liberă, fără nori, a permis oamenilor de ştiinţă să găsească semne de vapori de apă în atmosfera unei planete îndepărtate, de mărimea lui Neptun, cea mai mică exoplanetă care şi-a dezvăluit compoziţia chimică.
Lucrând cu trei telescoape spaţiale, Hubble, Spitzer şi Kepler, o echipă de astronomi conduşi de Jonathan Fraine de la Universitatea din Maryland, SUA, a dedus prezenţa apei prin măsurarea culorilor luminii absorbite de planetă atunci când a trecut prin faţa stelei sale.
Planeta, numită HAT-P-11b, orbitează steaua HAT-P-11 în constelaţia Cygnus, la aproximativ 124 ani-lumină de Pământ.
Aceasta este o planetă gazoasă cu un miez stâncos, de aproximativ patru ori mai mare decât planeta noastră şi face o rotaţie completă în jurul soarelui său în cinci zile.
Echipa a stabilit că atmosfera acestei lumi îndepărtate conţine aproximativ 90% hidrogen, dar şi cantităţi importante de vapori de apă. De asemenea alte molecule care urmează a fi identificate.
Anterior, doar giganţi de mărimea lui Jupiter, au fost studiaţi în acest fel.
Planetele de mărime mai apropiată de cea a Pământului au fost găsite acoperite de pături groase de nori ce au împiedicat detectarea de molecule în atmosferă.
Acesta este un prim pas spre detectarea moleculelor de apă şi în general a compoziţiei atmosferei planetelor de mărimea Pământului.
Găsirea de apă dă speranţe pentru detectarea formelor de viaţă, cel puţin în forma pe care o ştim noi, dar HAT P-11b este prea aproape de steaua sa și prin urmare, prea caldă pentru a fi locuibilă.