Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Clima caldă a dus la apariția șerpilor uriași

    Descoperirea unei fosile masive de șarpe în India sugerează că șerpii giganți au cutreierat cândva regiunile mai calde ale Pământului alături de diverse alte creaturi, spun cercetătorii.



    Clima caldă a dus la apariția șerpilor uriași. Foto: tasnimnews.com


    Cercetătorii au făcut o descoperire uluitoare, care dezvăluie existența unui șarpe străvechi, colosal, în India, care ar fi putut rivaliza cu dimensiunea unui autobuz școlar și ar fi cântărit o tonă.

    Fosilele descoperite lângă o mină de cărbune din India au arătat un șarpe cu o dimensiune cuprinsă între 11 și 15 metri, asemănător cu cel mai mare șarpe cunoscut până acum care cutreiera cândva Columbia și care măsura aproximativ13 metri lungime.

    Acest nou gigant, numit Vasuki indicus, a locuit în pădurile veșnic verzi, mlăștinoase, din vestul Indiei, în urmă cu aproximativ 47 de milioane de ani și ar fi cântarit aproximativ 1000 de kilograme.

    Numele dat șarpelui, este derivat de la miticul rege șarpe Vasuki, asociat cu zeitatea hindusă Shiva.

    În ciuda dimensiunilor sale imense, Vasuki nu era un prădător rapid. Având în vedere dimensiunea sa mare, Vasuki era un prădător de ambuscadă care se mișca lent și care supunea prada prin constricție.

    Reconstituirea șarpelui a fost făcută din fragmente din coloana vertebrală, descoperite de cercet[tori de la Institutul Indian de Tehnologie Roorkee, în vecinătatea orașului Kutch, Gujarat.

    Descoperirea lui Vasuki este similară cu cea a lui Titanoboa, un șarpe uriaș, dispărut astăzi, descoperit în Columbia, despre care se estimează că a trăit în urmă cu aproximativ 60 de milioane de ani.

    Paleontologii de la Universitatea Cambridge au subliniat caracterul lor comun: ambii au prosperat în perioadele cu climat global excepțional de cald pentru că aceștia sunt animale gigantice cu sânge rece.

    Un șarpe are nevoie de temperaturi foarte ridicate pentru a ajunge la dimensiuni mari.

    24 APRILIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge au reușit, pentru prima dată, să inducă nașterea virgină la un animal care se reproduce de obicei sexual.
    Un studiu detaliat al cristalelor de sare găsite în doi meteoriţi care s-au prăbuşit pe Pământ, a constatat că aceştia conţin atât apă lichidă, cât şi un amestec de compuşi organici complecşi, inclusiv hidrocarburi şi aminoacizi.
    Oamenii de ştiinţă au descoperit un număr considerabil de microorganisme vii, inclusiv bacterii, în regiunile superioare ale troposferei (acea parte a atmosferei situată între 7 şi 20 km deasupra suprafeţei Pământului).
    Arborii de eucalipt din regiunea Kalgoorlie din Australia de Vest extrag particule de aur din pământ prin intermediul sistemului lor de rădăcini şi îl depozitează in frunze şi crengi.
    Muntele Etna, Italia, este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Pentru geologul Jeffrey Johnson de la Universitatea de Stat Boise, din Statele Unite, „vocea” acestui vulcan se dovedeşte cheia pentru înţelegerea comportamentului vulcanilor.
    O plantă poate ajuta la absorbţia cesiului radioactiv din reactoarele nucleare.