Ştiri / Spaţiu |
Apus de soare pe Marte
Roverul marţian Curiosity a înregistrat acest apus de soare la sfârşitul celei de a 956-a zi a misiunii sale pe Marte, 15 aprilie 2015, de la locaţia sa din Gale Crater.
Acesta a fost primul apus observat în culori de Curiosity. Imaginea a fost luată cu Mastcam, care vede culorile foarte apropiat de ceea ce se vede cu ochiul uman, deşi este mai puţin sensibilă la albastru decât oamenii.
Praful din atmosfera marţiană are particule fine care permit ca lumina albastră să penetreze atmosfera mai eficient decât culorile cu lungime de undă mai mare.
Efectul este mai pronunţat la apus, când lumina de la Soare trece printr-o cale mai lungă în atmosferă decât o face la mijlocul zilei.
11 MAI 2015
TE-AR MAI PUTEA INTERESA
Săptămâna acesta, meteoriți care au orbitat sute de ani în jurul Soarelui vor arde pe cer, la 80 km altitudine, urmând să intre în atmosfera Pământului cu viteza de aproximativ 145000 km/h. Intensitatea maximă va fi pe 3 ianuarie, la ora 16:00 ora României, când vor fi mai mult de 80 de stele cazătoare pe oră.
Un mic asteroid, care în urmă cu doi ani a trecut prin apropierea Pământului la o distanţă de aproximativ 2 milioane kilometri, se va apropia din nou de planeta noastră.
Astronomii au descoperit trei găuri negre supermasive care orbitează aproape una de alta, într-o galaxie aflată la mai mult de patru miliarde de ani lumină depărtare.
Cel mai mic satelit astronomic a fost proiectat si asamblat la Institutul pentru Studii Spatiale al Universitatii Toronto si lansat de la Centrul Spatial Satish Dhawan din Sriharikota, India. Cu a fost lansat si un alt satelit identic, proiectat tot in Canada, dar asamblat in Austria. Fiecare dintre cei doi sateliti este un cub cu latura de 20 cm si greutatea sub 7 kg.
Activitatea Soarelui a scăzut la minimul ultimilor 100 de ani, derutând oamenii de ştiinţă şi anunţând o posibilă nouă mini-glaciaţiune.