Ştiri / Spaţiu |
Ar mai exista o planetă în sistemul nostru solar
O nouă planetă mai mare decât Pământul s-ar putea ascunde mult dincolo de Pluto, în adâncurile întunecate şi reci ale sistemului nostru solar.
Posibila planetă, probabil similară cu giganţii de gaz Uranus şi Neptun, a fost numită "Planet Nine" şi are o masă de aproximativ 10 ori mai mare decât cea a Pământului, iar orbita ei s-ar afla la aproximativ 20 de ori mai departe de Soare decât cea a lui Neptun.
La o distanţă medie de 90,20 miliarde kilometri de Soare, această planetă ar avea nevoie de 10000 până la 20000 de ani pentru a face o orbită completă în jurul Soarelui, conform cercetătorilor americani care au dedus existenţa planetei misterioase prin modelare matematică şi simulări pe calculator.
Deşi existenţa noii descoperiri nu a fost confirmată, experţii sunt siguri că au găsit-o, pe baza unor dovezi indirecte date de şase obiecte din Centura Kuiper influenţate de o foarte posibilă planetă.
Pluto, considerată a noua planetă, nu mai este o planetă, fiind prea mică şi a fost trecută în categoria planetelor pitice în 2006.
Pentru prima dată în peste 150 de ani, există dovezi solide că recensământul planetelor sistemului nostru solar este incomplet.