Nutriţie / Dieta |
Ardeiul iute poate combate obezitatea
Un studiu al cercetătorilor de la University of Wyoming's School of Pharmacy arată că ardeiul iute, prin substanţa care îi dă iuţeala, capsaicina, poate combate obezitatea prin stimularea arderilor energetice şi prin transformarea grăsimii albe în grăsime maro.
În corpurile noastre, celulele adipoase albe stochează energie, iar celulele de grăsime maro servesc drept maşini termogenice care ard grăsimea stocată, pentru a produce energie termică.
Cu cât grăsimea maro este mai multă în corp, cu atât se ard mai multe calorii.
Odată ce este activată, grăsimea brună poate arde până la 300 calorii în 24 de ore.
Studiile anterioare au arătat că grăsimea brună poate îmbunătăţi sensibilitatea la insulină, ajutând la controlul nivelului de zahar din sânge şi reducând riscul de diabet zaharat şi obezitate.
Prin studiile pe animale de laborator s-a constatat că procentul relativ scăzut (0,01) de capsaicină într-o dietă cu conţinut ridicat de grăsimi împiedică creşterea în greutate.
Cercetătorii cred că capsaicina induce o aşa-zisă rumenire a grăsimii albe şi stimulează termogeneza.
Ca adulţi, nu avem foarte mult din această grăsime brună în corpurile noastre. Depozitele sunt limitate la zone mici de la nivelul gâtului şi a părţii superioare a spatelui.
Studiile anterioare au arătat că extinderea grăsimii brune este posibilă prin expunerea la temperaturi mai scăzute pentru câteva săptămâni.
Iar ardeiul iute poate fi un alt ajutor în creşterea grăsimii brune.