Ştiri / Tehnologie |
Armata SUA testează „catârul electronic”
Un robot militar care imită un catâr de povară poate transporta 180 kg de echipament urmărind comandantul pe teren accidentat. În testele din decembrie 2012 „catârul electronic” se ridică singur când cade şi execută comenzile vocale primite de la un om. Robotul merge cu până la 4,8 km/h pe teren stâncos şi poate alerga cu 11 km/h pe teren drept.
Armata SUA a început testele de teren pentru un nou tip de robot cu patru picioare numit Legged Squad Support System (LS3).
Necesitatea unui astfel de robot, conform agenţiei americane de cercetare militară DARPA, este dată de faptul că soldaţii de azi trebuie să transporte în mod uzual peste 45 kg de echipament, şi oboseala provocată de această sarcină le scade capacitatea de reacţie.
Armata americană a identificat suprasolicitarea fizică drept una dintre cele mai mari cinci provocări ştiinţifice şi tehnologice.
Pentru prelua o parte din greutatea transportată de soldaţi, agenţia americană de cercetare militară a creat acest robot semi-autonom cu patru picioare, proiectat să se integreze într-un pluton de infanterie.
Încă din primele teste, efectuate in prima parte a anului 2012, robotul şi-a demonstrat abilitatea de a urmări o persoană folosindu-şi „ochii” - senzori care permit robotului să distingă copaci, stânci, obstacole de pe teren şi oameni.
Robotul are trei moduri de funcţionare, cel de a urmări îndeaproape o persoană (comandantul), cel de a urmări o persoană dar având libertatea de a-şi alege singur traseul în funcţie de obstacolele de pe teren şi cel de a merge singur spre o poziţie identificată prin coordonate GPS.
„Catârul electronic” serveşte de asemenea şi ca sursă auxiliară de curent pentru soldaţi - aceştia îl pot folosi pe teren pentru a-şi încărca bateriile de la aparatele de comunicaţie sau de la alte echipamente.
În testele din septembrie 2012 s-au remarcat îmbunătăţiri din punct de vedere al zgomotului - robotul fiind acum de zece ori mai silenţios decât în primele teste de la începutul anului. Practic, acum soldaţii pot conversa în apropierea lui, ceea ce înainte era imposibil - zgomotul făcut de funcţionarea robotului era prea mare ca soldaţii să se mai audă unul pe altul.
Testul principal este ca robotul să transporte 180 kg pe un traseu accidentat de 30 km, în mai puţin de 24 de ore, fără a fi realimentat.
BOGDAN-FLORIN PAUL | 15 IANUARIE 2013