Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Aroma de cafea ar putea reduce fumatul
Aroma plăcută a cafelei poate fi un element important în reducerea dependenței de fumat. Aceasta a fost concluzia unui studiu al cercetătorilor brazilieni cu fumători care au inhalat aroma pudrei de cafea.
Cercetătorii de la Instituto D'Or de Pesquisa e Ensino, din Brazilia, au descoperit că parfumul cafelei activează o anumită regiune a creierului, în special nucleul accumbens, o structură a creierului care este activată și cu substanțe psihoactive, precum cocaina.
Acestă regiune este activată cu activități plăcute precum ascultarea muzicii, sexul, tot ceea ce face plăcere, inclusiv apa potabilă, dar este și un sistem care poate fi folosit abuziv prin substanțe psihoactive.
Pe măsură ce cafeaua a activat intens această regiune a creierului, cercetătorii au decis să folosească aroma cafelei pentru a înlocui dorința de a fuma la participanții la studiu.
Studiul clinic s-a desfășurat pe parcursul a șase luni. Jumătate dintre cei 60 de fumători expuși la aroma de cafea au revenit la fumat la scurt timp după intervenție. Este un rezultat considerat un indicator al potențialului acestei abordări.
Proiectul final urmărește utilizarea parfumului de cafea pentru a reduce dorința de tutun a consumatorilor cronici.
Cercetătorii dezvoltă acum o formulă terapeutică bazată pe substanțe volatile din cafea și o vor adapta într-un dispozitiv electronic pentru a realiza un nou studiu clinic cu un număr mai mare de fumători.
Se așteaptă ca această nouă fază a proiectului să fie realizată înainte de 2026. Abordarea multidisciplinară este condusă de specialiști brazilieni din diferite domenii.
Conform celor mai recente estimări privind tendințele în materie de tutun al Organizației Mondiale a Sănătății, publicat în ianuarie anul acesta, există 1,25 miliarde de consumatori adulți de tutun în întreaga lume.
Dependența de fumat ucide mai mult de 8 milioane de oameni anual, peste 7 milioane dintre aceste decese rezultând din consumul direct de tutun, în timp ce peste 1,2 milioane de decese sunt cauzate de fumători pasivi.