Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Asteroidul 1998 OR2 va zbura în siguranţă în apropierea Pământului

    Un asteroid de dimensiuni mari va trece aproape de Pământ miercuri 29 aprilie 2020, oferind astronomilor o oportunitate excepţională de a studia obiectul cu o lăţime de 2 km.



    Asteroid - imagine artistică. Foto: NASA/JPL-Caltech


    Asteroidul, numit 1998 OR2, se va apropia cel mai mult la 5:55 a.m. EDT. Deşi aceasta este cunoscută drept o „apropiere” de către astronomi, el va fi încă foarte departe; asteroidul se va apropia la aproximativ 6,3 milioane de kilometri, adică de 16 ori mai departe decât Luna.

    Asteroidul 1998 OR2 a fost descoperit de programul de urmărire a asteroizilor aflaţi în apropierea Pământului de la Jet Propulsion Laboratory al NASA în iulie 1998. Următoarea sa apropiere de Pământ va avea loc în 2079, când va trece mai aproape - doar de aproximativ patru ori distanţa lunară.

    În ciuda acestui fapt, 1998 OR2 este încă catalogat drept un "asteroid potenţial periculos", deoarece, de-a lungul mileniilor, modificări foarte uşoare ale orbitei asteroidului pot determina ca acesta să prezinte un pericol pentru Pământ mai mult decât acum.

    Apropieri ale unor asteroizi mari precum 1998 OR2 sunt destul de rare. Cea mai recentă a fost făcută de asteroidul Florence în septembrie 2017. Acest obiect de 5 kilometri lăţime s-a apropiat de Pământ la 18 distanţe lunare. În medie, asteroizii de această dimensiune trec aproape de planeta noastră o dată la cinci ani.

    Deoarece sunt mai mari, asteroizii de această dimensiune reflectă mult mai multă lumină decât asteroizii mai mici şi, prin urmare, sunt mai uşor de detectat cu telescoapele.

    Aproape toţi asteroizii apropiaţi de Pământ (aproximativ 98%), de dimensiunea lui 1998 OR2 sau mai mari, au fost deja descoperiţi, urmăriţi şi catalogaţi. Este extrem de puţin probabil să existe un impact în următorul secol cu unul dintre aceşti mari asteroizi, dar eforturile de a descoperi toţi asteroizii care ar putea reprezenta un pericol de impact pentru Pământ continuă.

    29 APRILIE 2020



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Galaxia noastră Calea Lactee şi galaxia Andromeda, două galaxii gigantice în această parte a Universului, se îndreaptă spre o coliziune imensă între ele, care va avea loc peste câteva miliarde de ani.
    Echipa sondei spaţiale Dawn a descoperit că crusta lui Ceres este un amestec de gheaţă, săruri şi materiale hidratate care au fost supuse unei activităţi geologice anterioare şi această crustă reprezintă cea mai mare parte dintr-un ocean vechi.
    Cercetătorii de la agenţia japoneză de explorare spaţială Jaxa au descoperit pe Lună o cavitate uriaşă, lungă de 50 kilometri, care ar putea într-o bună zi să servească drept adăpost pentru o bază spaţială.
    O ceaţă misterioasă care s-a ridicat deasupra planetei Marte nu şi-a găsit nici o explicaţie până acum.
    Două planete care orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui nostru ar putea susţine viaţa, potrivit unor noi cercetări.
    Pe 31 octombrie 2015, chiar în ziua de Halloween, un asteroid, cu un diametru de 400 metri, va trece prin apropierea Pământului, putând fi văzut cu ajutorul telescoapelor de către astronomii amatori.