Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Astronomii au descoperit un Mega-Pământ


    Astronomii au descoperit o planetă stâncoasă care are o greutate de 17 ori mai mare decât Pământul şi este de două ori mai mare ca dimensiune.



    Imagine artistică a sistemului Kepler-10. Foto: NASA/Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics/David Aguilar.


    Planeta a fost numită Kepler – 10c şi are o dimensiune de 2,3 ori mai mare decât Pământul. Pentru masă, cercetătorii au folosit instrumentul HARPS-North de la Telescopio Nazionale Galileo din Insulele Canare.

    Până acum se credea că un corp solid aşa de masiv nu ar putea să existe deoarece forţa gravitaţională ar păstra o anvelopă de gaze în timpul formării, ducând la apariţia unui gigant gazos cum este Neptun. Totuşi, planeta nou găsită este solidă.

    Kepler – 10c orbitează o stea asemănătoare Soarelui la fiecare 45 de zile, ceea ce o face prea caldă pentru a susţine viaţa, aşa cum o ştim noi. Dar planeta nu a pierdut atmosfera sa, dacă a avut vreodată, din cauza densităţii ei.

    Sistemul este situat la aproximativ 560 de ani-lumină de Pământ, în constelaţia Draco şi are o vechime de 11 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că s-a format la mai puţin de 3 miliarde de ani după Big-Bang.

    În acelaşi sistem este şi Kepler – 10b, prima planetă stâncoasă descoperită de Kepler, care orbitează extrem de rapid, în 20 de ore, şi este o lume de lavă cu o masă de 3 ori mai mare decât Pământul.

    GH. MĂNOIU | 4 IUNIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Eclipsa de Soare de vineri, 20 martie 2015, prima vizibilă din Europa după cea din 1999, nu a reuşit să impresioneze, vederea ei fiind împiedicată de vremea mohorâtă.
    O echipă de cercetători de la Departamentul de fizică al Universităţii York a dovedit că stelele generează sunete, cu o frecvenţă uriaşă.
    India's Mars Orbiter Mission, cunoscută sub numele de Mangalyaan, a transmis spre Pământ primele imagini din spaţiu. În săptămânile următoare, nava va fi testată pe orbita lui Marte şi va începe observarea sistematică a planetei, folosind cele cinci instrumente ştiinţifice din dotare.
    Oamenii de stiinta au urmarit in ultimele zile formarea unui sistem de pete solare care a crescut rapid in diametru, ajungand sa fie de sase ori mai mare decat al Pamantului. Nu este exclus ca dimensiunile sale sa creasca.
    Cometa ISON nu mai este. Unele comete iubesc căldura, zboară în apropierea Soarelui şi se încarcă cu căldura solară, apoi devin vizibile cu ochiul liber pe cerul nopţii, într-un spectacol de neuitat. Dar ISON nu a fost printre acestea. Ea a fost distrusă de apropierea de Soare şi rămăşiţele ei nu mai sunt vizibile.
    În noaptea de 27 spre 28 septembrie 2015, se va produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă din toată ţara.