Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Au fost lansaţi noi sateliţi Galileo

    La data de 22 august 2014, ora 12:27 GMT, o rachetă Soyuz a lansat sateliţii europeni Galileo, numărul cinci şi şase, de la portul spaţial european din Kourou, Guyana Franceză.


    Eliberarea sateliţilor pe orbita lor ţintă aproape de 23500 km altitudine, s-a făcut la 3 ore şi 47 minute după decolare. Cei doi sateliţi vor fi predaţi Centrului de Control Galileo în Oberpfaffenhofen, Germania şi Centrului Galileo în Redu, Belgia pentru testare.

    Aceşti noi sateliţi s-au alăturat celorlalţi patru sateliţi Galileo deja pe orbită, lansaţi în octombrie 2011 şi octombrie 2012.

    Lansarea marchează începutul unei noi etape in cadrul programului european de navigaţie prin satelit.

    Constelaţia finală va consta din 24 de sateliţi şi se asteaptă să fie gata în 2017, completată de şase piese de schimb pe orbită.

    Galileo este un sistem global de navigaţie prin satelit al Europei. Acesta va fi format din 30 de sateliţi şi infrastructura la sol.

    23 AUGUST 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un asteroid relativ mare va trece prin apropierea Pământului pe 19 aprilie, la o distanţă de aproximativ 1,8 milioane kilometri, cam 4,6 ori distanţa Pământ - Lună.
    Marte a avut, într-un trecut îndepărtat, acum 4,3 miliarde de ani, un vast ocean în zona polului său nord, mai mare ca Oceanul Arctic de pe Pământ.
    Oamenii de ştiinţă au anunţat descoperirea planetei Proxima b, cam de mărimea Pământului, aflată pe orbită în jurul unei stele apropiate de Soarele nostru şi care ar putea fi locuibilă.
    Folosind telescopul ESO din Brazilia, o echipă internaţională de astronomi a identificat steaua HIP 102152, situată la 250 ani-lumină de Pământ, asemănătoare Soarelui, dar cu patru miliarde de ani mai bătrână. Acest lucru este o şansă de a vedea cum va arăta Soarele când va avea acea varstă.
    Nava spaţială Mars Reconnaissance Orbiter a arătat oamenilor de ştiinţă urme subţiri întunecate, probabil cauzate de apa sărată, ce apar sezonier pe pantele din apropierea ecuatorului planetei Marte. Regiunea a fost considerată uscată, fără apă lichidă sau îngheţată, dar acum acest lucru ar trebui reconsiderat.
    Un asteroid având un diametru de 11 până la 34 metri, aproximativ de mărimea a 10 elefanţi africani, a trecut extrem de aproape de Pământ, la o distanţă de doar jumătate din cea până la Lună.